VISmeester Henk helpt een handje
VISmeester Henk helpt een handje Foto: Zeewolde Actueel

Toermalijn-leerlingen krijgen visles

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE -  VISmeester Henk van Loo van Sportvisserij Nederland bezocht 27 juni groep 8 van basisschool de Toermalijn voor een visles. Het idee hiervoor kwam van leerling Brian. “Ik heb een VISpas en vis best vaak. Op een informatieavond bij hengelsportvereniging Ons Stekkie hoorde ik over vislessen op school. Dat vond ik wel een leuk idee en dus heb ik dat aangevraagd.”


Brian bracht het idee naar zijn klas (foto: Zeewolde Actueel)

De visles begon ‘s morgens in de klas. VISmeester Henk gaf de leerlingen een inkijkje in het huis van de vis. “Deze wereld onder water is praktisch onzichtbaar en juist daarom zo fascinerend. Ook leren de kinderen de basis van het sportvissen en hoe je zorgvuldig omgaat met een gevangen vis – bijvoorbeeld dat je hem met natte handen moet vastpakken, zodat de slijmlaag niet beschadigt.” 

‘’s middags ging de visles verder bij het haventje vlakbij de school. Daar konden de kinderen het vissen in de praktijk ervaren. Ervaren sportvissers van de vereniging stonden klaar om de kinderen te begeleiden en ze op een goede manier te leren vissen. Na afloop werd samen met de kinderen bekeken welke vissoorten er waren gevangen.
Dat vissen nog best moeilijk is werd aan den lijve ondervonden. Vooral het wegwerpen van de lijn wilde nog wel eens mis gaan. Menig keer raakten de vislijnen met elkaar in de knoop. Gelukkig was daar VISmeester Henk om te helpen. Geduld opbrengen tot een vis hapt bleek de lastigste opgave die middag. Enkele kinderen vonden het wat saai, want “we vangen niks.” Maar over het geheel waren de leerlingen en ook juf Mira enthousiast over de visles en de activiteit zo lekker buiten aan het water.


Foto Zeewolde Actueel

De vislessen worden door Sportvisserij Nederland, samen met de hengelsportfederaties en -verenigingen, gratis aangeboden. In het afgelopen jaar zijn maar liefst 650 vislessen gegeven, waarmee 15.000 kinderen zijn bereikt. “Na een visles hebben kinderen meer oog gekregen voor de natuur in hun eigen woonomgeving en ervaren hoe rustgevend het vissen kan zijn. Vissende kinderen gaan vaker naar buiten dan hun niet-vissende leeftijdsgenoten, wat gezond is voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.” 


Foto Zeewolde Actueel

Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21