Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

“Jeu de Boules haalt oudere doelgroep uit isolement en is goed voor lichaam en geest”

· leestijd 2 minuten Sport Instagram

ZEEWOLDE – Jeu de Boules is helemaal terug van weggeweest en geschikt voor jong en oud. De vereniging Les Trois Etoiles (LTE) presenteerde dinsdagavond het mede dankzij subsidie van het Fonds Windpark aangelegde terras. Ook werd er een folder gepresenteerd, waarin werd benadrukt hoe helpend de sport kan zijn bij fit ouder worden. De eerste exemplaren werden aangeboden aan wethouder Steven Scheffer (Sport) en de vroegere topzwemster Enith Brigitha.

Ledengroei

Door samen de schouders eronder te zetten kwam Les Trois Etoiles (Frans voor ‘de drie sterren’) een moeilijke periode door, memoreerde voorzitter Roel den Bakker dinsdagavond in het overvolle clubhuis aan de Horsterweg. “Het dieptepunt was aan het begin van de coronaperiode. We hielden nog maar 24 leden over. Er waren nog slechts twee bestuursleden en de sfeer was ver te zoeken.” 

Tijdens een ALV werd besloten de boel weer op gang te willen krijgen. Dat lukte wonderwel, ging Den Bakker verder. “We wilden het bestuur weer terugbrengen naar vijf leden en ons streven voor dat jaar was terug naar veertig leden. Dat lukte. Onze target erna was elk jaar vijf leden erbij. Ook dat lukt tot nu toe, afgelopen december zaten we op 55 leden.” 

In de tussentijd werd de kantine gedeeltelijk opgeknapt. Tevens werd de fietsparkeerplaats aangepakt, waarbij een beroep werd gedaan op het Fietsplan van de gemeente. Voor het mooier en groter maken van het terras zei de gemeente echter nee en ook bij het Anjerfonds ving LTE bot. Den Bakker zei blij te zijn dat zijn vereniging niet bij de pakken was gaan neerzitten. “We hebben met succes een aanvraag gedaan op het Fonds Windpark. Daardoor konden we het terras echt nieuw aanleggen. We zijn stenen gaan verzamelen, maar dankzij de subsidie, de eigen inbreng en een hoop werk van de eigen leden kregen we wat we wilden.”

Teamverband

Hans van Gemen van de PR-commissie presenteerde hierna de nieuwe promotiefolder van de Jeu de Boulesvereniging. “We hebben in Zeewolde 7.000 inwoners van 65 jaar en ouder en die groep is groeiende”, bracht hij onder de aandacht. “Wat is er dan mooier dan Jeu de Boules? Het spelletje is sociaal, je speelt het in teamverband en je ontmoet andere mensen. Daarnaast haal je mensen uit hun isolement en misschien wel hun eenzaamheid. Het is gezond en je beweegt in de buitenlucht. Ook train je je cognitieve geheugen. Alzheimer en dementie krijgen minder kans zich te ontwikkelen. Drie keer in de week boulen staat gelijk aan twee keer sportschool.” 

Van Gemen kon er niet omheen, de populaire sport kende één nadeel in Zeewolde: spelen in de wintermaanden is niet mogelijk. “En juist dan is voor veel mensen het isolement het grootst. Daarom blijft een overdekte baan onze grootste wens, we zouden daarmee veel aspirant-leden over de streep kunnen trekken.”

Vitaal blijven

De eerste exemplaren van de folder werden aangeboden aan de sinds drie en een half jaar in Zeewolde woonachtige vroegere zwemtopper Enith Brigitha (tweevoudig Olympische bronzen medaillewinnares van Montreal 1976) en wethouder Steven Scheffer (Sport). “Sport en bewegen zijn heel belangrijk om vitaal te blijven”, liet Scheffer weten. “We zijn blij met de initiatieven van de Jeu de Boulesvereniging. We kunnen niet garanderen dat we alle plannen financieel honoreren, maar we denken wel graag mee.” 

Brigitha (1955) zei na haar zwemcarrière nooit in een zwart gat te zijn gevallen. “Ik zwem nog steeds twee keer in de week en ik voel me daar heerlijk bij. Bewegen is heel belangrijk voor je gezondheid, het is goed voor lichaam én geest. Jeu de Boules past helemaal in dat plaatje.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Hengelsporters van "Ons Stekkie" kwalificeren zich voor NK met twee titels Sport Instagram 20 mei, 09:19
Afbeelding
VV Zeewolde laat in kampioenswedstrijd geen spaan heel van Swift '64 Sport Instagram 19 mei, 15:37
Kleinkoor Caprice organiseert een open repetitie voor geïnteresseerde zangers
Open repetitie bij Kleinkoor Caprice Nieuws Ingezonden 18 mei, 21:25