Robuuste aardappelen
Robuuste aardappelen BioAcademy

Veldexcursies geven kijkje achter de schermen in Flevopolder

· leestijd 2 minuten Zakelijk

FLEVOLAND - Een kijkje nemen bij biologische telers. Het kan tijdens de BioVelddagen 2021. “In verband met corona kunnen we het niet organiseren zoals we gewend zijn, maar met een kruising tussen online (podcasts/video’s en informatie) en activiteiten in het veld behouden we het unieke karakter van de Biologische Velddag”, laat de organisatie weten.  

Veldexcursies
De BioVelddag heeft altijd een landelijke uitstraling en die komt dit jaar ook tot zijn recht met verspreid door het land excursie plekken maar vooral toch ook in Flevoland! “Het blijft de provincie met meeste areaal biologische landbouw en ook de meeste innovaties en proefvelden. Zo staat de strokenteelt en de robuuste aardappelen  en de akkerranden en plaagonderdrukking in biologische zaaiui uit Zeewolde in de spotlights.” 

Deze drie veldexcursies in Flevoland zijn na elkaar te bezoeken op een dag. “Daarmee een mooie zomertour door de Flevopolder.”  Op de geplande Veldexcursie momenten zijn vaak de telers zelf aanwezig, of onderzoekers of andere experts voor toelichting of het beantwoorden van vragen.

Innovatieve teelt

In de Flevopolder vind je allerlei innovatieve teelten. Wie de velddagen bezoekt hoeft zich deze zomer niet te vervelen. Op de BioVelddagen 2021 krijg je een kijkje achter de schermen bij drie innovaties in het veld. Loop langs de diverse gewassen op het nieuwste strokenteelt perceel van ERF bv. Zoek natuurlijke vijanden in de nieuwe akkerranden van Agrifirm geschikt voor plaagbestrijding in biologische zaaiui. En ontdek 36 nieuwe robuuste aardappelrassen op het demoveld van ERF bv.

De proefvelden zijn alle drie gratis (na elkaar) te bezoeken op vrijdag 6 augustus. De drie velden liggen op rijafstand van elkaar. I.v.m. coronamaatregelen geldt wel verplicht aanmelden via www.biovelddagen.nl

Robuuste aardappelrassen 
Midden in een strokenteeltperceel ligt het demoveld met 36 soorten nieuwe robuuste aardappelrassen. Namens Bdeko, de vereniging voor Flevolandse biologische telers, test en demonstreert ERF deze rassen op onder andere resistentie tegen de aardappelziekte phytophthora. Het demoveld is onderdeel van het Convenant Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen. ‘Dit is een unieke samenwerking in de hele keten om deze robuuste aardappelrassen ook in het winkelschap te krijgen’, vertelt Roy Michielsen van ERF bv. ‘Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat in 2020 al 90% van de biologische tafelaardappelen in de supermarkt van een robuust ras waren.’

Akkerranden en plaagonderdrukking in biologische zaaiui
Op een biologisch zaaiuienperceel in zuidelijk Flevoland in de buurt van Pampushout Almere zijn bloemstroken ingezaaid om natuurlijke vijanden te stimuleren. Er zijn twee verschillende stroken ingezaaid. Een strook met facelia en één strook met het nieuwe akkerrandmengsel van Agrifim genaamd “Natuurlijke vijanden mix”. Kom kijken en zie welke natuurlijke vijanden jij kunt ontdekken en ervaar wat je van de akkerranden vindt.

Strokenteelt
ERF onderzoek sinds 2016 op een grootschalig strokenteeltperceel de optimale breedtes en gewascombinaties i.s.m. de WUR. De inzichten die ze hebben opgedaan zijn verwerkt in een nieuw perceel van ruim 60 ha met stroken van 6 meter breed. Roy Michielsen van ERF bv vertelt: ‘Tot nu toe zien we dat strokenteelt resulteert in minder ziektegevoeligheid, hogere en stabielere opbrengsten, meer biodiversiteit en meer werkplezier. Nu willen we verder onderzoeken welke gewassen goed naast elkaar werken.’

ERF bv en Agrifirm bieden drie van de tien excursievelden van de Biologische Velddagen 2021, die je de hele zomer lang zelf – na verplichte opgave – gratis kan bezoeken. Interesse een bezoek? Meld je aan via www.biovelddagen.nl .  Of luister alvast de podcasts bij elk veld, waarin de telers en onderzoekers uitleggen wat er te zien is.  

Strokenteelt
Veldexcursies