Anne Siepel (links) overhandigt de onderzoeksresultaten van het OTG.reel systeem aan gedeputeerde Jop Fackeldey.
Anne Siepel (links) overhandigt de onderzoeksresultaten van het OTG.reel systeem aan gedeputeerde Jop Fackeldey. Foto: Erik Wallenburg

Gedeputeerde Jop Fackeldey blij met ontwikkelingen energiestransitie Zeewolde

Zakelijk

ZEEWOLDE - “Het is goed om succesvolle projecten in de energietransitie zoals hier op bedrijventerrein Horsterparc onder de aandacht te brengen. Het helpt de energiestransitie te bespoedigen. Ik ben ook blij met de goede praktijkresultaten, die aangeven dat OTG.energy op de goede weg is om bedrijven te helpen zelfvoorzienend te worden.” Dat zei gedeputeerde Jop Fackeldey die op donderdag 14 april een werkbezoek bracht aan Autobedrijf Van der Knaap aan Eenspan 41 op Horsterparc. Daar heeft innovatiebedrijf OTG.energy met steun van de provincie Flevoland en de gemeente Zeewolde een moderne energieoplossing gerealiseerd.

De oplossing is gebaseerd op het OTG.reel (Renewable Exchangeable Electricity) energiesysteem van OTG. OTG staat voor Off The Grid, ofwel ‘van het net af’. Met die innovatie is het Zeewolder bedrijf inmiddels koploper. Aan een twintigtal genodigden, waaronder vertegenwoordigers van de gemeente en het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) legde OTG-energiedeskundige Anne Siepel uit hoe bijzonder hun oplossing is. Het komt erop neer dat zonne-energie wordt opgeslagen in batterijen. Een brandstofcel (voor de zon-arme maanden) completeert het duurzame energiesysteem, waardoor de gebruiker volledig zelfvoorzienend kan zijn. De afgelopen maanden heeft OTG hun oplossing nauwkeurig gemonitord. De uitkomsten daarvan laten zien dat met het OTG.reel systeem tot 40% minder energie terug geleverd kan worden dan met de gangbare systemen. Dat zorgt ervoor dat het net minder belast wordt en er meer bedrijven kunnen vergroenen.