Afbeelding
Eigen foto

Open dag biologisch akkerbouwbedrijf Veenink trekt veel belangstelling

Zakelijk

ZEEWOLDE - Na zeven maanden bouw is tijdens de open dag op 22 juli jl. de nieuwe kistenbewaring op biologisch akkerbouwbedrijf Veenink in gebruik genomen. De officiële opening, het doorknippen van een lint, werd gedaan door drie generaties Veenink, t.w. Diny Veenink (89 jaar), Jan Veenink (61 jaar) en Jur Veenink (26 jaar).

In de kistenbewaring kunnen bijna 2200 kisten met aardappelen, uien, wortels en pastinaak opgeslagen worden die middels een innovatieve koeltechniek (zg. condens droging) langer bewaard kunnen worden, om zodoende bijna een jaarrond levering van het product mogelijk te maken. “Belangrijk voor de aardappelen en uien is, dat het vocht snel uit het product gehaald kan worden na de oogst en dat de temperatuur naar beneden gebracht wordt”, legt Jan Veenink uit. “In de biologische teelt kan niet met kiemremmers gewerkt worden, dus zal je dit op een andere manier moeten oplossen.”

Met de opening van de nieuwe bewaring is het bedrijf klaar voor de toekomst. Met de bijna 1000 zonnepanelen op het dak van de schuur en gebruikmaking van windenergie is het akkerbouwbedrijf ook heel duurzaam bezig. “De stroomvoorziening van de nieuwe schuur kan hierdoor volledig groen aangeleverd worden.”

Met 400 bezoekers is de open dag druk bezocht. Diverse betrokken partijen waren aanwezig om geïnteresseerden van uitleg te voorzien. Een trekker een aanhanger werden ingezet om de bezoekers langs de gewassen rond te leiden en te informeren. “Een dag om met veel plezier op terug te kijken”, aldus familie Veenink.