Annemarie van Gemeren
Annemarie van Gemeren Jelle Stellingwerf

(Geen) palmolie in je voedsel..?

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE – Er is de laatste tijd nogal wat over te doen: palmolie. Meer precies: over die grote plantages in kwetsbare gebieden die tot stand komen door grootschalige ontbossing, met alle gevolgen van dien. Moeten we uit protest daartegen palmolievrij kopen en eten? Zijn logo’s, emblemen en etiketten in die richting betrouwbaar? Een verhelderend gesprek met Annemarie van Gemeren, beheerder dagbesteding van de MMM Zorgboerderij aan de Gelderseweg.

Als beheerder gaat Annemarie o.a. over opzet en assortiment van de natuurvoedingswinkel waar voedsel, dranken, schoonmaakmiddelen en huidverzorgingsproducten worden verkocht die ‘op een natuurlijke wijze zijn geproduceerd’. Dat betekent ‘zonder gebruikmaking van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen, groeihormonen, kunstmatige bewaarmiddelen, kleurstoffen of smaakstoffen’, zoals op de website van de MMM Zorgboerderij te lezen valt. Palmolie valt daar in eerste instantie niet onder, maar er is dus reden om ook dat te mijden. Kan dat? Zijn producten met dat groene logo écht palmolievrij?

“Je mag ervan uitgaan dat zo’n product inderdaad geen palmolie bevat”, zegt Annemarie. “Maar, er zit een adder onder het gras.” Met een veelbetekenend gezicht voegt ze er aan toe: “Ik heb even wat huiswerk gedaan”, en ze legt vier A4’tjes op tafel, waarop van A tot Z een indrukwekkende verzameling ingrediëntnamen is afgedrukt. “Kijk, dit zijn allemaal namen van bestanddelen die op een of andere manier gelinkt zijn aan palmolie, maar waaraan dat aan de buitenkant niet te zien is. Dat moet je dus weten. En wie loopt nou met zo’n lijst naar de supermarkt of reformwinkel en pluist dat allemaal na? Niemand toch? Dat is niet te doen.”

Annemarie wijst met nadruk op het feit dat palmolie in heel veel producten is verwerkt, zonder dat we daar erg in hebben. “Het zit zelfs in diesel, en dan bedoel ik de brandstof, en ook in margarines. Hetzelfde geldt voor soja en sojaolie: wijd verbreid en breed toegepast. Wil iemand het mijden, prima! Die logo’s dienen echt wel een doel. Maar zelf houd ik het meer op ‘duurzaam en gezond’. Dát willen we uitstralen met ons assortiment. Vertrouw op wat je ziet. Herken duurzaam voedsel als zodanig, en ga voor gezond. Dat doen we hier met passie. Binnenkort gaan we zelf knoflook verbouwen. Ik hoop dat het aan het eind van de zomer bij ons in het schap ligt. Herkenbaar duurzaam!

logo