Staand: Joyce Plasschaert (hoofd zorg en welzijn Coloriet Wijkzorg) en Evert Marseille (Respijthuis Lelystad).Zittend: Paula Roorda (Directeur Coloriet Wijkzorg) en Albert Kok (Respijthuis Lelystad).
Staand: Joyce Plasschaert (hoofd zorg en welzijn Coloriet Wijkzorg) en Evert Marseille (Respijthuis Lelystad).Zittend: Paula Roorda (Directeur Coloriet Wijkzorg) en Albert Kok (Respijthuis Lelystad). Eigen foto

Coloriet helpt Respijthuis bij opvang van mensen met dementie

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

FLEVOLAND - Coloriet stelt kennis en kunde beschikbaar om ervoor te zorgen dat ook mensen met beginnende dementie kunnen verblijven in Respijthuis Lelystad. Het Respijthuis en Coloriet tekenden daarom een convenant.

“Met het convenant is een eerste stap gezet naar het bieden van vaste zorgmomenten tijdens het verblijf in het Respijthuis”, zegt Martie Boersma, projectspecialist bij Coloriet Wijkzorg. “Daarnaast trainen we vrijwilligers van Respijthuis Lelystad in de omgang met mensen met dementie. Dat doen we in samenwerking met Alzheimer Nederland. Daarnaast bundelen we onze krachten met verschillende partijen in Lelystad, waaronder Welzijn Lelystad en Netwerk Dementie Flevoland.”

Opladen
Respijthuis Lelystad biedt mensen met een aandoening of beperking een plek om tijdelijk te verblijven. Een weekend of een korte vakantie bijvoorbeeld. Dit geeft hun mantelzorger waardevolle tijd om op te laden. “Om mensen met (beginnende) dementie op te vangen is specifieke kennis en ervaring nodig. Hier speelt Coloriet graag een rol in”, zegt Martie Boersma. “Thuis kunnen blijven wonen is voor veel mensen én hun mantelzorgers heel waardevol. Als mantelzorgers de gelegenheid hebben om af en toe even op adem te komen, helpt dat enorm. Een voorbeeld? Een weekendje weg of ergens winkelen zonder dat je bang hoeft te zijn dat het thuis misgaat.
Het mes snijdt aan twee kanten, want het Respijthuis is voor gasten een fijne plek om te verblijven. Omdat het verblijfhuis op camping Buytenplaets Suydersee te vinden is, heerst er een echte vakantiesfeer.”

Die vakantiesfeer is voor Albert Kok, voorzitter van de stichting Respijthuis, erg belangrijk. “Voor mantelzorgers is het vaak een hele drempel, om hun partner over te dragen aan de zorg van een ander. Maar bij ons heeft óók de zorgvrager vakantie! In ons mooie huis logeer je in een ruime kamer met een eigen terras. Er is ook een groot gezamenlijk terras. Je kunt in de omgeving heerlijk wandelen of een bezoek brengen aan het dierentuintje. Onze gastvrouwen en -heren staan bovendien voor je klaar. Ze zorgen voor koffie, thee, lekker eten en gaan met je mee als je even lekker naar buiten wilt.”
Albert Kok is erg blij met de samenwerking met Coloriet. “Op deze manier kunnen er ook mensen met een wat zwaardere zorgvraag bij ons logeren. Dat is prachtig.”

Samen de klus klaren
Martie Boersma: “We zijn blij met het voornemen om met elkaar samen te werken en zo ook cliënten met beginnende dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen. We staan als maatschappij voor een enorme opgave wat betreft de vergrijzing. De belasting van mantelzorgers is bovendien een actueel thema. Als Coloriet vinden we het belangrijk om ook op deze manier ons steentje bij te kunnen dragen.”

Meer informatie: www.respijthuislelystad.nl en www.coloriet.nl