Afbeelding
Foto: SBB

Plaats delict

· leestijd 1 minuut Bosgeluiden

Je bent het vast wel eens tegen gekomen, veren op een hoop bij elkaar in het bos of plantsoen. Wat heeft zich hier afgespeeld? Tijd om de politie te bellen? Nee, dat is ook weer niet nodig, maar het is wel een plaats delict. Tijd om zelf even voor C.S.I. te spelen.

Het is interessant om even stil te staan en je af te vragen wat hier is gebeurd. Wie is het slachtoffer, wie is de dader en waar is het slachtoffer?

Wat er gebeurd is laat zich al snel raden, hier is een vogel gepakt door een dier. Aan de hand van de veren kun je achterhalen wie het slachtoffer is. Elke vogel heeft zijn eigen verenpakket en is daaraan te herkennen. Ja, dan wordt het moeilijker; wie is de dader? Om daar achter te komen heb je eigenlijk een getuige nodig. Heb je die niet, kijk dan naar de veren die er liggen. Zitten er nog punten aan of zijn deze afgebeten? Als er nog punten aan zitten, dan is deze door een roofvogel gepakt en dan hebben we twee mogelijke daders: de havik en de sperwer. Is het een grote vogel als een houtduif bijvoorbeeld, dan mag je er vanuit gaan dat het een havik is geweest. Is het een vogel ter grootte van een mus, dan is het meestal een sperwer.

Zie je nu dat de veren zijn afgebeten, dan heb je meestal te maken met een vos en soms een marter. Deze bijten de veren eraf en plukken ze niet zo mooi als een roofvogel. Dan hebben we nog de laatste vraag: waar is het slachtoffer gebleven? De hoop veren markeert vaak de plaats waar het slachtoffer ten prooi is gevallen. Nadat de vogel gepakt is, wordt hij op een andere plaats opgegeten. Vandaar dat je bij de veren geen kadaver vindt.

Succes met speuren.

Boswachter Rob Koetsier

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00