Afbeelding

Zonnepark met recreatieve meerwaarde in het Horsterwold

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Met als doel het natuurgebied Horsterwold recreatief nog aantrekkelijker te maken voor het publiek, heeft Staatsbosbeheer een 7ha groot perceel beschikbaar gesteld (gelegen tussen de Gooiseweg, Spiekweg en Groenwoudseweg in) voor het ontwikkelen van een zonnepark. Ontwikkelaars werden uitgenodigd om een zonneweide met recreatieve meerwaarde en mooi landschappelijk ontwerp te ontwikkelen. Sunvest won de inschrijving en gaat het zonnepark, onder de naam Zonnewoud Zeewolde, realiseren. Afgelopen dinsdag 17 september jl. werd het initiatief aan de inwoners van Zeewolde gepresenteerd.

Het ontwerp van Sunvest kwam het meest overeen met de doelstellingen van Staatsbosbeheer en met het karakter en de uitstraling van het Horsterwold; rust, groen en natuurbeleving, duurzame exploitatie en met een toegevoegde waarde voor bezoekers. Volgens woordvoerders van zowel Sunvest als Staatsbosbeheer gaat het om een uniek project. Onder meer door de combinatie van duurzame energie opwekking, natuur, recreatie en educatie. “Maar ook omdat het een van de weinige, zo niet het enige zonnepark is in Nederland waar je vrij tussen en onder de zonnepanelen kunt lopen”, aldus Jan-Pieter Peijs, business developer bij Staatbosbeheer. Honden zijn ook in het zonnepark toegestaan, mits aangelijnd en er geldt een opruimplicht.

Sunvest geeft aan dat zij met het Zonnewoud een nieuw soort bos wil creëren, met zonnepanelen die de ‘bladeren’ vormen en de houten ondersteuningsconstructie verbeeldt de ‘takken en stammen’. “Het Zonnewoud is zo ingericht dat energieopwekking zelf ondergeschikt is voor de bezoeker: het wordt een plek om te verkennen, te verblijven, te doen en te leren”, aldus Rene Hanssen, directeur Sunvest. “We willen een plek creëren waar beleving een belangrijke rol speelt.” Het streven is om onder de zonnepanelen een variabele vegetatie aan te brengen met aandacht voor insecten, vogels, kleine zoogdieren en vleermuizen. Langs de zonnepanelen, die op oplopende hoogte geplaatst worden, lopen wandelpaden. Bezoekers krijgen zo de kans om langs en tussen de zonnepanelen te lopen. “Met een graslaan met plukfruit, paddenstoelen-, klei-, en een zand/mosselenpad krijgt ieder pad zijn eigen karakter.” Verder komt er een speelheuvel en een drietal natuur- en gezichtsbepalende torens, zoals een uitkijktoren, kabelbaantoren en insectentoren. Met behulp van QR-codes kunnen bezoekers in het Zonnewoud op ontdekking en spelenderwijs leren over energie en natuur. Er komt een App om informatie op te vragen over de zonnepanelen en hun opbrengst, maar ook over insecten, planten, vruchten, kruiden en paddenstoelen die onder de panelen groeien. Voor het beheer van het Zonnewoud wil Sunvest samenwerken met lokale organisaties. Tevens is het idee om een paar keer per jaar rondleidingen en exposities te organiseren. Sunvest hoopt hiervoor enthousiasme te mobiliseren bij bewoners in de aangrenzende wijken. “Om zo een betrokken groep van medebeheerders op te kunnen starten.”

Uit veiligheid wordt het zonnepark ’s avond afgesloten. Dat gebeurt met een hekwerk dat past binnen de groene omgeving. Deze wordt zo geplaatst dat klein wild er onderdoor kan.

Ondanks de huis-aan-huis verstuurde uitnodiging in de nabij gelegen wijk Horsterveld Noord, trok de openbare presentatie matige belangstelling. De inwoners die wel kwamen waren in eerste plaats sceptisch. Kritiek was er met name over het feit dat bos opgeofferd wordt voor zonnepanelen. De tekst over het creëren van ‘een nieuw soort bos’ riep ook vraagtekens op. “Ik ben bang dat dit het nieuwe normaal wordt. Dat we bos gaan opofferen voor zonnepanelen”, aldus een bezorgde inwoonster. “En dat terwijl er zo’n 15 ha dak op het Trekkersveld ligt!” Positieve reacties waren er voor het feit dat Sunvest de expertise van diverse organisaties heeft ingeschakeld, die hebben meegedacht om tot een ontwerp te komen dat een bijdrage levert aan de omgeving en haar inwoners. Zo wordt ook samengewerkt met ZeewoldeZon om ervoor te zorgen dat de inwoners van Zeewolde, zonder zelf te hoeven investeren, op een voordelige manier stroom van het zonnepark kunnen afnemen (Meer info: www.zeewoldezon.nl).

Het vergunningstraject voor het Zonnewoud is inmiddels ingegaan. De start van de bouw staat gepland in 2020-2021.