Afbeelding

Voorkom (ergere) schulden met de gratis Financiële APK

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - In financiële problemen raken. Of je nu jong, volwassen of senior bent, het kan iedereen om wat voor reden dan ook overkomen. Heb je geen overzicht meer over je financiën, kom je niet meer uit met je geld of heb je schulden en wil je voorkomen dat je verder in de problemen raakt, dan biedt gemeente Zeewolde in samenwerking met Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) haar inwoners hulp aan in de vorm van een Financiële APK. “Iemand die met je meekijkt; ‘hoe staan we ervoor’. Dat biedt rust”, aldus Ingrid Blik, schuldpreventie en coördinator vrijwilligers van MDF. “En de hulp is gratis.”

“Schroom niet om hulp in te schakelen”, is het advies van een Zeewoldens echtpaar, waar vrijdag 27 september de aftrap plaatsvond van de Financiële APK. Zij zijn een voorbeeld van hoe het leven je soms kan overkomen. Het echtpaar kwam drie jaar geleden door een opeenstapeling van gebeurtenissen in de financiële problemen. “Mijn vrouw werd ziek, ik maakte lange dagen als chauffeur”, vertelt de man. “Er werd meer geld uitgegeven dan er binnenkwam. Het gevaar daarbij is vooral de pinpas. In eerste instantie denk je dat je het allemaal zelf kunt oplossen, maar we kwamen er niet meer uit. Uiteindelijk hebben we de stap durven zetten om hulp te vragen. Achteraf hadden we dat veel eerder moeten doen. Er viel een last van mijn schouders. Vandaar dat wij ons verhaal graag wilde vertellen.” Via een maatschappelijk werker is het echtpaar naar een medewerker van Schulddienstverlening gestuurd. “Samen is toen gekeken welke hulp wij nodig hadden. Sinds juni dit jaar zijn we schuldenvrij. Met dank aan het budgetbeheer van MDF”, aldus de heer des huizes, die ondanks het strakke geldregime ieder kwartaal toch wat over wist te houden voor een bloemetje voor de budgetcoach. “Als waardering en dank voor de rust die zij ons geven.” Het echtpaar heeft aangegeven de komende tijd nog ondersteuning te willen hebben van het MDF. “Dankzij MDF zitten wij financieel weer op de rit. Ze leren je tot inzicht komen en helpen je vanuit je eigen inzicht vooruit. We houden nu weer geld over voor leuke dingen.”

De Financiële APK is voor alle inwoners van Zeewolde. De gesprekken zijn gratis en vertrouwelijk. Het gesprek kan thuis of op kantoor van MDF plaatsvinden. “In een persoonlijk gesprek nemen we samen de papieren door”, licht Ingrid toe. “We checken waar je recht op hebt en helpen met het aanvragen van toeslagen, regelingen of kwijtscheldingen. Het fijne van een Financiële APK is dat je overzicht krijgt over je financiën. Op hoeveel geld er binnenkomt en waar je het aan uitgeeft. Ook kijken we waar je geld kunt overhouden. Bijvoorbeeld bij de energierekening, zorgpremie of andere lasten.”

De Financiële APK is een nieuw aanbod vanuit de Schulddienstverlening Zeewolde. Uniek is dat gemeente Zeewolde tot nu toe de enige gemeente in Flevoland is die deze Financiële APK gratis aanbiedt. Wethouder Egge Jan de Jonge licht toe. “Er is meer ruimte vrijgemaakt om ons in te kunnen zetten voor mensen met kleine en grote problemen en mensen die veel of weinig zelfredzaam zijn. De focus komt te liggen op preventie. We zijn ervan overtuigd dat voorkomen (van erger) bij financiële problemen cruciaal is. Schaamte speelt namelijk een belangrijke rol. Kleine problemen worden snel grote problemen die levens van mensen beheren. We hopen met de Financiële APK de drempel om hulp te vragen te kunnen verlagen. Deze APK zou eigenlijk zo gewoon moeten worden als de jaarlijkse APK van je auto.” Bij de preventie wordt ook de jeugd meegenomen. Zo werd op RSG Levant ‘Casflow’ opgevoerd, een voorstelling over geldgedrag en schulden. “In het kader van voorkomen is beter dan genezen, proberen we zoveel mogelijk mensen aan de voorkant al te benaderen”, aldus de wethouder.

Voordeel bij de Schulddienstverlening is dat er door samenwerking tussen gemeente, MDF en andere hulpverlenende instanties, zoals maatschappelijk werk, snel geschakeld kan worden. “De lijnen zijn kort en ons doel is hetzelfde. Dat werkt heel prettig”, aldus Ingrid.

Meer info: www.mdflevoland.nl/financiele-apk of bel 0320 - 211700. MDF houdt ook financieel spreekuur: op dinsdags in FlevoMeer Bibliotheek (13.00-15.00u) en donderdags in De Meermin (13.00-15.00u) en telefonisch elke dag van 09.00-10.00u.

Afbeelding
Werelddansgroep Horlepiep organiseert workshop Bosnische dans Ingezonden 22 uur geleden
Impressie kantoor front
Scouting Nederland verhuist naar nieuw hoofdkantoor op Scoutinglandgoed Zeewolde Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Eerste plaats voor Tessa Schoots Rotterdam Taekon-do Cup Sport Instagram 14 apr, 23:45
V.l.n.r. Snel, Valero, Kraak, De Vries, De Prenter, Oostwouder, Van 't Loo, Blaauw, Bekkema, Van Meerveld, Razoux Schultz, Van Meerveld
De Snipers U22 veroveren kampioenstitel in 2e divisie na thriller met verlenging Nieuws Ingezonden Instagram 14 apr, 22:39
Afbeelding
Puntjes op de i van Zeewolde Kruist de Buizen Algemeen Instagram 14 apr, 22:29
Kunstenaar Patrick Visser en voorzitter Herman Vermeer onthullen de JunkArt tulp
Tulpen Kunst Route met unieke audiotour Ingezonden Instagram 14 apr, 21:52