Afbeelding

Wallie, vrijwilliger financieel spreekuur MDF: ‘Zie ik u binnenkort?’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Ontvang je wel alle toeslagen en gemeentelijke regelingen waar je recht op hebt? Vragen over de zorgverzekering? Hulp nodig bij het invullen van formulieren van instanties? Pieker je over geldzaken? Voor al dit soort vragen en/of problemen kun je terecht bij het wekelijkse financiële spreekuur van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF). Deze wordt twee keer per week gehouden: op dinsdag in de FlevoMeer Bibliotheek (op de 1e verdieping) en op donderdag in De Meermin. Beide dagen van 13.00 tot 15.00 uur.

“Wij helpen de mensen graag”, vertelt Wallie. “Het spreekuur is gratis en mensen kunnen zonder afspraak binnen lopen.” Wallie is een van de vrijwilligers van MDF. Een paar jaar geleden is zij in Zeewolde komen wonen. “Dan moet je integreren in dat onbekende dorp en nieuwe mensen leren kennen. Een vertrouwde manier is via het schoolplein, maar als gepensioneerde zonder kleinkinderen in het dorp, werkt dat niet”, vertelt ze. “Er bleek een grote keuze te zijn aan verenigingen. En de mensen waren hartelijk en lieten me merken dat ik overal welkom was om te sporten en te zingen. Allebei doe ik nu met veel plezier.” Voor al die vriendelijkheid wilde Wallie ook wat teruggeven aan de Zeewoldenaren. “Die mogelijkheid vond ik bij MDF. Deze afkorting betekende voor mij eerst een soort spaanplaat met hele kleine houtvezeltjes, maar hier blijkt het ook Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland te betekenen! Op hun website las ik dat er in Zeewolde twee keer per week een financieel spreekuur is. Ik had in mijn werk veel met financiën en formulieren te maken gehad, dus ik besloot mij aan te melden als vrijwilliger en ben daarvoor ‘aangenomen’.”

Samen met een collega-vrijwilliger en een deskundige van MDF bemant Wallie nu een paar keer per maand het financiële spreekuur. “Inmiddels hebben veel Zeewoldenaren het financieel spreekuur gevonden en hun vraag daar op tafel gelegd”, vertelt ze. “Maar wij denken dat er nog veel meer mensen zijn die wat hulp kunnen gebruiken. De vragen die we krijgen gaan meestal over geld. We hebben geen zak geld klaarliggen, maar kunnen mensen wel helpen en adviseren. Bijvoorbeeld bij de keuze van een zorgverzekering of energiemaatschappij (betaal je niet te veel?), bij brieven van instanties die ze niet begrijpen, als er kwijtschelding aangevraagd moet worden van gemeente- of waterschapsbelasting of als er iets moet veranderen bij Toeslagen van de Belastingdienst omdat er iets in het gezin is veranderd, zoals meer inkomsten of andere kinderopvang, of als er een formulier ingevuld moet worden waar men niet uitkomt.”

Wallie roept mensen, die na het lezen nu denken: ‘hé, zo’n vraag heb ik ook’, op om eens langs te komen bij het financiële spreekuur. “Nogmaals, wij helpen u graag. Wie weet zie ik u binnenkort?’

Meer info: www.mdflevoland.nl.

Afbeelding
VV Zeewolde haalt met Ed Engelkes toptrainer in huis Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 18 uur geleden
Nederlands Korfbalteam
Nederlands Korfbalteam tegen Regioteam in Het Baken: bestel nu je gratis ticket Sport 22 uur geleden