Ab Oosterloo
Ab Oosterloo

Veelzijdige sportman (85) vindt alles bij Sportcentrum Zeewolde

· leestijd 2 minuten Algemeen

“Je hebt hier alles op het gebied van sport, het is heel gezellig en als je wilt krijg je prima begeleiding. En als je klaar bent en nog even buiten wilt lopen, hoef je alleen maar de deur uit te lopen. De locatie is perfect.” Aan het woord is Ab Oosterloo. Wie met de Zeewoldenaar in gesprek komt over Sportcentrum Zeewolde treft een man die met zo veel vuur spreekt dat je bijna vergeet dat hij 85 is.

De oudste sporter van Sportcentrum Zeewolde is alleen meer dan een enthousiaste senior. Dat de sportschool uitgerekend hem graag een keer een verhaal laat doen over het belang van sport en bewegen is niet zo vreemd als je het sport-cv van Oosterloo bekijkt. In zijn jonge jaren was hij een begenadigd voetballer. Dat hij naast explosief ook een man was van de lange adem bewees hij onder meer tijdens de Elfstedentocht (1986) en de marathon van New York. Wielrennen was jarenlang een passie van hem, waarbij drie dagen achtereen trajecten van 85 kilometer fietsen op hoge snelheid geen enkel probleem was. Bijzonder goede herinneringen bewaart Oosterloo aan de ruitersport die hij op hoog niveau beoefende.

Padel

En dan mocht hij ook graag een potje biljarten. Oosterloo: “Ik heb zelfs een keer een potje gespeeld tegen Raymonc Ceulemans. En gewonnen”, lacht Oosterloo. “Ik ben gezegend met het feit dat ik goed ben in alles met een bal.” Wie denkt dat Oosterloo zijn dagen bij Sportcentrum Zeewolde gebruikt om het nu wat rustiger aan te doen heeft het mis. Hij is super fanatiek als hij een partij padel (mix tussen tennis en squash) speelt. “Ik heb een hekel aan verliezen en als dat toch gebeurt zal ik er alles aan doen om het verlies zo klein mogelijk te houden. Het is mijn eer te na om weggespeeld te worden.”

Behalve padel spelen doet Oosterloo onder meer aan krachttraining en fitness. Hoe gedreven ook, Oosterloo gebruikt wel zijn verstand. “Ik spot niet met mijn lichaam, maar luister er goed naar om te voorkomen dat ik over grenzen ga.”

Geheel buiten zijn schuld om is Oosterloo al eens bepaald bij het feit dat een vitaal lichaam geen vanzelfsprekendheid is maar een geschenk. Het was in 2011 dat Oosterloo op de fiets werd aangereden en onder meer zijn hersenen een enorme knauw kregen te verwerken. Oosterloo: “Ik heb geluk dat ik hier nog sta. Als gevolg van het ongeluk was ik mijn reuk en smaak kwijt en ook mijn balans. Het meeste is hersteld, maar mijn balans is nog niet honderd procent. Daarom doe ik hier in deze zaal balansoefeningen”, zegt Oosterloo, om vervolgens voor te gaan richting de grote ruimte met de padelbanen.

Daarachter is tevens een kunstgrasveld om te voetballen. “Ik heb het nog geprobeerd maar door het ongeluk doet mijn rechterbeen niet meer wat ik wil. Met mijn arm gaat het prima en padel spelen lukt dus ook. Op de vraag of het sporten hem heeft geholpen bij zijn herstel antwoordt Oosterloo volmondig ‘ja’. “Herstellen van zo’n ongeluk doe je niet achter de geraniums.” Liever zit Oosterloo dan ook in de sportschool. “Wekelijks sport ik drie dagen in de week. Hier heb je alles en het is gezellig om na afloop nog een drankje te drinken.”

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00