Afbeelding

Ondernemersprijzen naar Ik ben boer, De Winkeltjes en Fruithal Smits

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – ‘Ik ben boer’ van Arjen Verschure is door de jury van Bedrijfskring Zeewolde (BKZ) als winnaar uitgeroepen van de verkiezing ‘Ondernemer van het Jaar 2020’. Dat werd donderdagavond 16 januari tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de BKZ, Vereniging Centrumondernemers Zeewolde (VCZ) en Zeewolde Zakelijk bekend gemaakt. De jury van de VCZ wees als ‘Centrumondernemer van het Jaar 2020’ De Winkeltjes aan, terwijl de ‘Aanmoedigingsprijs 2020’ van Zeewolde Zakelijk (gemeente Zeewolde) naar Fruithal Smits ging.

Passie

De avond in The Lux werd gepresenteerd door Linda Pelser. Zij deed dat op een vrolijke en quasi nonchalante wijze, waardoor de aandacht van de circa 150 aanwezigen geen moment verslapte. BKZ-voorzitter Luuk Salomons en zijn VCZ-collega Johan Safaric creëerden op het podium verder een huiskamerachtige setting en maakten er op die manier een haast informeel gebeuren van. Salomons vertelde dat de jury er een hele kluif aan had gehad om tot een besluit te komen, temeer daar de genomineerden dit jaar sterk van elkaar afweken. De twee 'verliezende' finalisten waren Picomel en Wittenburg, die elk op hun wijze eveneens een grote kans hadden gemaakt op de begeerde titel. Er werd door de jury vooral gekeken naar aspecten als continuïteit en duurzaamheid en de mate van innovatie, in de breedste zin, dus ook hoe een bedrijf de markt benadert of hoe je als ondernemer omgaat met veranderingen. Een ander belangrijk criterium was de maatschappelijke en dan specifiek de lokale betrokkenheid. De jury was unaniem in haar oordeel over ‘Ik ben boer’ en was vooral onder de indruk van de passie van Arjen Verschure en hoe hij primaire landbouwproducten dichter bij de consument brengt en de keten heel kort maakt. Leuk detail is dat Martine Kruider, de echtgenote van Verschure, vijf jaar geleden samen met Corine Kroon namens de Oude Bieb ‘Ondernemer van het Jaar’ werd.

Lef

De jury van de VCZ-onderscheiding stond eveneens voor de moeilijke taak om uit drie goede kandidaten er één aan te wijzen als ‘Centrumondernemer van het Jaar 2020’. Het was de eerste keer dat deze onderscheiding werd uitgereikt. VCZ-voorzitter Johan Safaric erkende dat BLUE LINE, Mode plus by Birgit en De Winkeltjes flink aan elkaar waren gewaagd met elk een bijzondere doelgroepaanpak die aanslaat. Hij noemde de drie genomineerden ‘kanjers’ die hoog scoren als het gaat om klantvriendelijkheid en gastvrijheid. De keuze viel uiteindelijk op De Winkeltjes vanwege het enthousiasme en lef van initiatiefneemster Sylvia Bergsma, die in oplossingen denkt en handelt en zodoende in vier jaar tijd van één winkel is gegroeid naar een shop-in-shop in het Ravelijn van 66 winkels met een nieuwe uitbreiding in het verschiet. Arjan van den Bosch had voor de winnares nog een waardebon meegenomen, die goed was voor het plaatsen van een halve advertentiepagina in Zeewolde Actueel.

Visie

Namens Zeewolde Zakelijk overhandigde wethouder Egge Jan de Jonge de ‘Aanmoedigingsprijs 2020’ aan Roy en Nicole Smits van Fruithandel Smits. Broer en zus Smits zetten het bedrijf van hun ouders met visie voort. De Jonge roemde FlevoFood, het netwerk van en voor Flevolandse voedselbedrijven, waarvan Nicole secretaris is. De netwerkvereniging brengt bedrijven bij elkaar, die letterlijk en figuurlijk geworteld zijn in de polder. Als ambassadeur van de duurzame voedselketen richt Fruithal Smits zich vooral ook op het publiek, onder meer met het initiatief Boer zoekt Burger, maar ook door actief te zijn op de Floriade die over twee jaar in Almere wordt gehouden. Nicole (26) en Roy (24) zijn wat Zeewolde Zakelijk betreft de exponenten van de nieuwe landbouw, waarin Flevoland het voortouw neemt; fruit telen met respect voor de natuur, het milieu en de samenleving.

Cheques

Elk van de winnaars kreeg ook nog een cheque uitgereikt van Zeewolde Zakelijk (gemeente Zeewolde). Arjen Verschure en Sylvia Bergsma mochten een cheque in ontvangst nemen van € 500,-, Nicole en Roy Smits een cheque van € 250,-. Het is de bedoeling dat de cheques worden besteed aan een maatschappelijk doel. Maybritt Larsen (HR-manager Laren & Buhl, ‘Ondernemer van het Jaar 2019’) vertelde dat haar cheque van vorig jaar terechtkomt bij basisschool Het Mozaïek, die deze mag gebruiken bij de deelname aan de FIRST LEGO League.

Flevopenning

Met de titel ‘Ondernemer van het Jaar 2020’ is ‘Ik ben boer’ nu genomineerd voor de Flevopenning TOP-onderneming 2020. Deze prestigieuze provinciale onderscheiding wordt op vrijdag 21 februari door minister-president Mark Rutte uitgereikt op het Ondernemersgala dat door de Stichting Flevopenningen op Lelystad Airport wordt gehouden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding