Afbeelding

Drie maal voor een tientje naar het theater!

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — Het ‘Nationaal Theaterweekend’ (24/26 januari) zou velen zo maar kunnen zijn ontgaan, ware het niet dat Zeewolde een eigen theater rijk is. ‘The Lux’ is erop ingericht en ontvangt probleemloos professionele theaterproducties. Logisch dus dat de crew van ‘Stichting Zeewolde Live’ de gelegenheid met beide handen aangreep om zoveel mogelijk inwoners en bezoekers van Zeewolde naar het theater te krijgen. Met twee avondvullende voorstellingen en een middagvoorstelling voor de kleintjes slaagden ze daarin. Met vlag en wimpel! Tien euro is per slot de hele wereld niet…

‘Theater van de Klucht’ beet vrijdagavond het spits af met een hilarische parodie op Heel Holland Bakt, onder de ietwat voor de hand liggende titel ‘Heel Holland Lacht’. De drie acteurs van het gezelschap gaven samen gestalte aan maar liefst 13 personages in het stuk, en dat mag op zich al een prestatie genoemd worden. En verder was het klucht zoals klucht moet zijn: licht hysterische types, lekker uitvergroot geacteerd, goed voor voortdurend gegrinnik en om de haverklap een lachsalvo bij het publiek dat het allemaal zeer kon waarderen. Een avondje ongecompliceerd vermaak dat erin ging als koek.

Iets (maar niet veel) steviger kost viel zaterdagavond te verteren bij het cabaretprogramma ‘Breek’ van Nathalie Baartman. Ze staat bekend om haar prominente Twentse tongval. Dat zoiets een ‘issue’ is als je op het toneel staat, dat weet ze zelf ook wel, maar ze was eventueel commentaar fijntjes een stapje voor: “Ie zult wel denk’n, sie proat net as ons’ burgemeester!” En inderdaad: de burgemeester kon hoogstpersoonlijk bevestigen dat hij en zij ooit streekgenoten waren, en dat je zoiets altijd blijft horen. Met die tongval dus besprak Baartman de dingen van de dag: toch maar vegetarisch, vooral Fair Trade-producten, een vérgaande obsessie voor spullen uit de kringloopwinkel en nog veel meer. Niet echt opzienbarend, wel heel grappig.

Kindertheater maken is een vak apart. Alles in het klein. Letterlijk (klein toneel, klein gezelschap), maar ook figuurlijk, want het is spektakel maken op de hurken. De spelers van ‘Garage TDI’ verstaan dat vak. Zondagmiddag hielden de spannende avonturen van Reismuis Dingeman de aandacht van alle kleine bezoekers gevangen, maar meegebrachte mama’s, papa’s, oma’s en opa’s kwamen ook aan hun trekken. In toneel met twee lagen à la De Fabeltjeskrant kan een ondeugend Frans liedje of een Brexit-grap het heel goed doen. Leuk bedacht, goed uitgevoerd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding