Afbeelding

Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend raadslid Cees Steijger

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Bij zijn afscheid als lid van de gemeenteraad werd Cees Steijger (Zeewolde Liberaal) donderdagavond 20 februari benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Gerrit Jan Gorter speldde hem de bijbehorende versierselen op. Steijger (64) was van 2007 tot 2013 lid van de VVD-fractie en daarna van die van Zeewolde Liberaal. Hij was en is echter op veel meer ‘fronten’ actief. Zo was Steijger de initiatiefnemer van het Vliegersmonument aan de Kastanjelaan en schreef hij als luchtvaarthistoricus het boek ‘Crazy Horse’, dat herinnert aan het neerkomen van een geallieerd vliegtuig in Zeewolde-Zuid juist dezer dagen 76 jaar geleden. Steijger was zichtbaar verguld met de Koninklijke onderscheiding. Voor zijn vrouw Kitty was er een mooie bos bloemen. Rob Smeets werd donderdagavond beëdigd als Steijgers opvolger in de raadsfractie van Zeewolde Liberaal.

Cees Steijger zou Cees Steijger niet zijn als hij niet om het laatste woord zou hebben gevraagd. Alle hoogte- en dieptepunten uit zijn lange raadsloopbaan kwamen voorbij. Meestal waren het discussies geweest, zoals die over de accommodatie (MFA) in de Polderwijk, de Aanloophaven, het winkelcentrum, de Blauwe Diamant, het Oostvaarderswold, de atletiekbaan, het Nationaal Scoutinglandgoed, Buitenplaats Horsterwold (‘altijd maar weer Horsterwold’), de komst van het AZC en verbouw of nieuwbouw van/voor sportcomplex Het Baken. Ook noemde Steijger de grote branden op het Trekkersveld en de vreselijke gebeurtenissen rond Anne Faber, waar Zeewolde bij betrokken raakte. Het scheidende raadslid had in de bijna dertien jaar dat hij in functie was één burgemeester meegemaakt, één gemeentesecretaris, twee griffiers, twaalf wethouder en zo’n 35 à 40 raads- en commissieleden. “Ik heb met bijna iedereen goed samen kunnen werken en iedereen probeerde naar vermogen z’n best te doen voor ons dorp”, aldus Steijger in zijn afscheidsspeech. “Ik heb deel mogen uitmaken van een traditie van democratische besluitvorming. Dat gevoel heb ik gehouden, elke keer als ik het gemeentehuis binnenkwam. Ik heb het van de eerste tot de laatste dag als een eer beschouwd om eerst voor de VVD en daarna van Zeewolde Liberaal vertegenwoordiger van kiezers te zijn. Vanuit dat besef heb ik het ook altijd als een plicht beschouwd om dat goed en toegewijd te doen. Voor mij betekende dat je goed voorbereiden, zorgen dat je je stukken hebt gelezen en informatie hebt ingewonnen bij relevante partijen in het dorp of elders en scherp en alert zijn in het debat. Maar ook duidelijk zijn zonder te versimpelen, kunnen relativeren, humor gebruiken en kritisch zijn, als het nodig is ook voor politieke geestverwanten. Dat is de manier waarop ik heb gewerkt: open, eerlijk, uitdelen, incasseren, improviseren, snel schakelen, niet bang zijn en gewoon doen wat je hart je ingeeft.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21