Afbeelding

Politie bakt pannenkoeken

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — ‘De politie is je beste vriend’ is een slogan uit 1968. Toen al wilde de politie kennelijk zo over zichzelf denken, en hoopte dat het publiek de agenten ook zo wilde zien. Donderdag 5 maart deed het Zeewolder politieteam een geweldige zet door op deze ‘teamdag’ bijna voltallig te verschijnen in woonzorgcentrum ‘De Sfinx’, om voor de bewoners en bezoekers pannenkoeken te bakken. Je beste vriend, dus. En ze smaakten uitstekend!

Op de vraag wat nu precies de bedoeling van zo’n teamdag is antwoord een aardige agente tussen het bakken door: “Verbinden! Je kunt natuurlijk dingen bedenken die alleen maar de nadruk leggen op onze onderlinge band, maar op deze manier gaat dat ook, én is er meteen de connectie met het publiek, in dit geval de bewoners van ‘De Sfinx’. Zo willen we laten zien dat we er niet alleen zijn om boeven te vangen.” Met grote toewijding wordt romig en kluitvrij (!) beslag gemaakt, goudbruin gebakken, vriendelijk geserveerd, en natuurlijk dankbaar verorberd. Pannenkoek naturel is in trek, maar ook varianten met spek, kaas of appel gaan rond. De bak-agenten slaan in hun nieuwe rol beslist geen gek figuur.

Een gemoedelijke en van heerlijke bakgeuren verzadigde sfeer nodigt natuurlijk tot grappen en grollen. Een bakagent laat besmuikt weten dat in kringen van de Veiligheidsregio Flevoland het Zeewolder politieteam wordt aangeduid met de afkorting ‘BP’. “Dat staat dan voor Boeren Politie!”, lacht hij. “Nou, ze mogen komen proeven. De Boeren Politie kan meer dan je denkt!” Sinds 2008 is een andere slogan onlosmakelijk verbonden met het politiewerk. Op het zogeheten korpsbrevet dat door iedere agent gedragen wordt staat de tekst ‘waakzaam en dienstbaar’. Oud-korpschef Bernard Welten zei daarover: “Die twee woorden zijn afgeleid van onze missie. Waakzaam en dienstbaar staat bij de politie voor de waarden van de rechtsstaat, en daarbij gaat het dan om de waarden vrijheid en gelijkwaardigheid. Zij zijn het fundament van onze democratische samenleving. Als politie is het ons vak die waarden te beschermen en te ondersteunen.” De Zeewolder politie liet het zien: dienstbaar én je beste vriend.

Afbeelding
Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 23 uur geleden