Afbeelding

Huis voor Taal viert vrouwendag

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — Zondag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Voor het Huis voor Taal, onderdeel van Flevomeer Bibliotheek, was dat aanleiding om maandagochtend 9 maart die Vrouwendag te vieren met als thema ‘vrijheid’. Een kleine 40 dames waren op de uitnodiging afgekomen. Voor hen luidde de centrale vraag: ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’ Een gezamenlijk ontbijt, een korte speech van wethouder Winnie Prins en aansluitend geanimeerde gesprekken brachten antwoord op die vraag vanuit diverse invalshoeken.

De toevoeging ‘Internationaal’ was zeer van toepassing op wat zich in de bovenzaal van de bibliotheek afspeelde. Er klonk Nederlands met allerlei accenten, hier en daar werd kortstondig overgegaan op een moedertaal om iets nader uit te leggen, dan weer heel verdienstelijke pogingen om het tóch in het Nederlands te zeggen, kortom: zoveel hoofden, zoveel zinnen, zoveel nationaliteiten die allemaal iets te melden hadden over ‘vrijheid’. Dat internationale karakter vertaalde zich ook in de meegebrachte lekkernijen. Een bibliotheekmedewerker vertelt: “Vooraf hadden we gezegd dat wij het ontbijt zouden verzorgen. We hebben ze daarom op het hart gedrukt: ‘je mág iets meenemen, maar het hoeft niet!’ Nou, je ziet het...” De dames wilden zich, al naar gelang dat gewoonte is in het land van herkomst, van een gastvrije kant laten zien. Dat resulteerde in een wel érg ruim voorziene ontbijttafel met hartige koekjes, smakelijke broodjes, zoete taartjes en zelfs een bijzondere tulband ter gelegenheid van een verjaardag. De dames lieten het zich feestelijk smaken.

Dat Winnie Prins bij deze gelegenheid ruimhartig een rol zou spelen viel te verwachten: zij is de enige vrouwelijke wethouder in Zeewolde en eerste locoburgemeester. “Ik kan natuurlijk in verband met dit thema een heel officieel stuk gaan voorlezen,” zo begon ze, “maar ik wil vooral m’n eigen verhaal vertellen.” Haar visie op vrijheid komt voort uit veel enerverende en internationaal getinte levenservaring, zo vertelde ze, en het gaat wat haar betreft vooral om waardering en respect voor elkaar. “Alles kunnen doen waar je van droomt”, zo vatte ze het samen. Haar verhaal ging vervolgens langs een aantal mijlpalen in de Nederlandse geschiedenis die stap voor stap de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen bewerkstelligden, zoals de aanvaarding van stemrecht voor vrouwen en de beruchte aanpassing in 1957 van de wet die tot dan toe uitging van ‘wilsonbekwaamheid’ van vrouwen. Het maakte de tongen los: vragen, gevarieerde antwoorden, meningen, het kwam allemaal op tafel. Aanvankelijk aarzelend, maar allengs met meer durf en voortvarendheid.

Huis voor Taal voorziet in een behoefte. Het primaire doel is terugdringen van laaggeletterdheid in de breedste zin van het woord. In dat kader zijn taallessen ruim voorhanden en buitengewoon nuttig, maar dat het op veel manieren kan, dat bewees deze thema-ochtend.

Afbeelding
Afbeelding