Ellen Baeten en Noor Bennink (Vogelwerkgroep van de IVN)
Ellen Baeten en Noor Bennink (Vogelwerkgroep van de IVN)

Zeewolde zet in op natuurlijke bestrijding van de Eikenprocessierups

Algemeen

ZEEWOLDE - In de strijd tegen de eikenprocessierups gaat de gemeente Zeewolde dit jaar meer gebruik maken van de natuurlijke vijanden zoals het lieveheersbeestje, de gaasvlieg, sluipwespen, sluipvliegen, diverse kevers, mieren, spinnen, vleermuizen en vogels zoals meesjes, spreeuwen en kauwtjes. Gemeente Zeewolde maakt de omgeving voor deze dieren aantrekkelijk met behulp van bloembollen, bloemrijke bermen en met nestkastjes.

Op vrijdag 6 maart hebben leden van de vogelwerkgroep van het IVN, vijftig nestkastjes voor meesjes opgehangen aan de eiken langs een deel van de Eikenlaan, langs de Dasselaarweg en bij basisschool de Wetering. Het is de bedoeling dat de nestkastjes worden gebruikt als broedruimte door onder andere kool- en pimpelmezen. Door de nestkastjes aan de eiken te hangen is de kans groot dat de mees ook de eikenprocessierupsen gaat voeren aan de jongen.

De nestkastjes zijn gemaakt door de leerlingen van de Drijvende Ambachtsschool. De Drijvende Ambachtsschool verzorgt dagbesteding en eventuele arbeidstoeleiding voor jongeren. Bij de Drijvende Ambachtsschool doen de jongeren onder meer werkervaring op zodat ze makkelijker een baan kunnen vinden.

Leden van de vogelwerkgroep van het IVN controleren de nestkastjes om te zien of ze gebruikt worden door de kool- en pimpelmezen. Ook maken zij de gebruikte kastjes na het broedseizoen schoon. Aan het einde van het seizoen wordt bekeken of de nestkastjes hebben geleid tot de aanwezigheid van meer kool- en pimpelmezen en of de natuurlijke vijanden hebben bijgedragen aan de bestrijding van de processierups.

Afbeelding