Afbeelding

Zeewolde heeft naast jeugdraad nu ook een scholierenraad

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Zeewolde heeft al sinds 2008 een jeugdraad en nu ook een scholierenraad. De scholierenraad werd woensdagmiddag 11 maart in de raadzaal van het gemeentehuis beëdigd door burgemeester Gerrit Jan Gorter.

Bestaat de jeugdraad uit leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs, in de scholierenraad zitten zeven leerlingen uit klas 3 van het voortgezet onderwijs (RSG Levant). De scholierenraad komt vier maal per jaar bij elkaar en bespreekt zaken die te maken hebben met de lokale politiek. Daarbij kunnen de scholieren heel letterlijk hun stem laten horen. Zo kunnen zij aangeven wat ze willen veranderen in/aan Zeewolde en wat ze leuk of juist niet leuk vinden aan hun dorp. De raad staat onder voorzitterschap van de burgemeester. Ambtelijke ondersteuning is er van Stan Stokvis, terwijl Désirée van Essen verantwoordelijk is voor de communicatie naar buiten.

De leerlingen van de derde klas van RSG Levant weten hoe het is om aan de raadstafel te zitten. Eind vorig jaar gaven de wethouders een speciaal gastcollege aan de scholieren. Daarbij werd uitgelegd hoe raad, college en ambtenaren samenwerken. Ook was er onder leiding van burgemeester Gorter een (scholieren)debat. Op school waren daarvoor enige stellingen voorbereid. De beste klas én de beste debater kregen een prijs. Burgemeester Gorter reikte op maandag 27 januari jl. aan klas 3VA van RSG Levant de wisselbeker ‘Winnaar scholierendebat 2019’ uit. Ook deed hij toen een oproep voor deelname aan de scholierenraad. Die bleek niet aan dovemans oren gericht.

Woensdagmiddag 11 maart kwam de scholierenraad voor het eerst bijeen. De leden stelden zichzelf daarbij kort voor. Leandro (14), Bas (14), Muriël (14) zitten op tweetalig vwo, Sterra (14) en Tijn (14) doen momenteel 3-havo en Mike (15) en Thijmen (15) 3-mavo. Ten overstaan van burgemeester Gorter legden de scholieren de belofte (‘dat verklaar en beloof ik’) af, zoals dat ook bij ‘echte’ raadsleden gebeurt. Leandro hoopte met deelname aan de scholierenraad een hoger cijfer voor geschiedenis in de wacht te kunnen slepen. Hij wist daarmee het ijzer te smeden op het moment dat het heet was, de docent geschiedenis zat een eindje verderop aandachtig mee te luisteren. Verder lieten de scholieren het achterste van hun tong nog niet zo zien. Niet alles wat zij te berde willen brengen, hoeft meteen in de openbaarheid…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00