Afbeelding

Coloriet 20 jaar jong: “Dat feest komt heus wel!”

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — Coloriet is jarig dit jaar. Al 20 jaar levert deze organisatie zorg in Zeewolde. Aanvankelijk als woonzorglocatie, inmiddels met een heel palet aan zorgvormen. Voor Coloriet is 2020 dus een jubileumjaar, en om dat te onderstrepen viel dinsdag 17 maart in heel Zeewolde een feestelijk jubileummagazine op de deurmat met de veelzeggende titel ‘Samen’. Centraal daarin is o.a. een indrukwekkend jaarprogramma opgenomen, met tal van bijeenkomsten en activiteiten. Onwillekeurig rijst dan de vraag: kan dat allemaal wel doorgaan onder de beperkingen die dat vervelende virus ons oplegt, en hoe zijn de cliënten daaronder?

Woordvoerder Mariëlle Steeneveld is graag bereid een en ander uiteen te zetten. “Het klinkt misschien gek, maar voor onze cliënten voelt het niet heel anders dan anders. Onze doelgroep is per definitie kwetsbaar, zeg maar een risicogroep. Wij staan dus standaard al op scherp waar het gaat om gemene ziekteverwekkers, zoals bijvoorbeeld norovirussen. Zelfs besmetting met een simpel rhinovirus kan hier ernstige gevolgen hebben. Maatregelen daartegen, zoals bijvoorbeeld het voldoende afstand bewaren dat nu overal met klem wordt gevraagd, dat zit bij ons min of meer ingebakken. Wat wél anders dan anders is, dat is de inbreng van vrijwilligers. Die wordt momenteel tot een minimum beperkt, ter bescherming van alle betrokkenen.”

Wat die volle activiteitenagenda voor 2020 betreft is Mariëlle tamelijk laconiek. Ze benadrukt dat het allemaal ‘leuke dingen’ zijn waar hopelijk veel mensen op af komen, maar dat van echt grote evenementen geen sprake is. “We blazen in principe nog niks af; we bekijken per gebeurtenis wat wijsheid is, en natuurlijk wat de overheid voorschrijft en oplegt. Vooralsnog zetten we de voorbereidingen achter de schermen gewoon in gang, en blijkt vervolgens dat we moeten uitstellen, dan doen we dat. Maar één ding is zeker: van uitstel komt géén afstel! Dat jubileumfeest gaat er echt komen. Wordt het september of oktober, of nog later, het zij zo. Maar onze vrijwilligers willen we ter gelegenheid van ons jubileum beslist in het zonnetje zetten. Dat verdienden ze!” Coloriet is ondanks alles hoopvol gestemd. Extra alertheid is er zeker, en men is voorbereid op alle scenario’s in deze bijzondere tijden. “Maar het leven gaat wel door. Heb het dan toch leuk met elkaar!”