Afbeelding

MDF Buurtbemiddeling tijdens de coronacrisis

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Nu veel buren thuis zijn tijdens de coronacrisis, ontstaan er nieuwe buurtinitiatieven en steunen buren elkaar. Maar wat als u overlast ervaart nu de buren meer thuis zijn en het burencontact niet zo goed loopt? MDF Buurtbemiddeling geeft advies en tips voor een goede burenrelatie, want het credo “beter een goede buur…” is zo treffend, juist in deze tijd.

Coördinator Maryam Satari: “Het kan voor mensen in bepaalde situaties een uitdaging zijn om meer dan anders dicht bij hun buren te zijn. Zo hebben buren door het wegvallen van allerlei activiteiten en sociale contacten nu de tijd om klusjes op te pakken. Daar komt nog wel eens kabaal bij kijken. Als je dat weet, licht je buren even in: stuur een berichtje of doe een briefje in de brievenbus. Meestal ontstaat er dan ook een gesprekje over de klus en kan de buur ook aangeven of hij/zij net in een nachtdienstperiode zit, of ziek op bed ligt. Je kunt zo wat afspraken maken over bijvoorbeeld passende klustijden zodat iedereen tevreden naast elkaar blijft wonen.”

In geval van een conflict of sluimerende irritatie raad Maryam aan om, in plaats van korte berichtjes via bijvoorbeeld Whatsapp, zelf eerst in gesprek te gaan met de buren. Normaal is het advies aan partijen om met elkaar om tafel te gaan, eventueel onder onze neutrale gespreksbegeleiding. “Gezien de huidige situatie moet daar wel de geadviseerde afstand van 1,5 meter in acht worden genomen of te praten via videobellen. Soms helpt ook een zorgvuldig opgestelde brief.”

Advies is om niet wachten tot de ergernis oploopt. “Dan wordt het namelijk lastiger om rustig een goed gesprek te voeren en je verhaal te doen. Boosheid roept vaak boosheid op en doet geen recht aan je boodschap. Blijf rustig en vertel wat de situatie met jou doet, waar de overlast schuilt en wat de gevolgen voor jou zijn. Slecht slapen bijvoorbeeld, angsten of andere klachten.”

Belangrijk is dat buren naar elkaar luisteren en elkaars relaas serieus nemen. Een goed gesprek kan leiden tot een oplossing waar beide buren blij mee zijn. MDF Buurtbemiddeling denkt graag mee. Wanneer een gesprek lastig lijkt, men advies nodig heeft of een conflict uit de hand dreigt te lopen, is het zinvol contact op te nemen.

Buurtbemiddeling Zeewolde gaat officieel pas in mei van start. Maar coördinator Maryam Satari is nu al telefonisch 0320-211700 en per mail: buurtbemiddelingzeewolde@mdflevoland.nl bereikbaar voor advies en tips.

Buurtbemiddeling is nog op zoek naar vrijwillige buurtbemiddelaars. Belangstellenden zijn welkom om zich te melden.

Afbeelding
Afbeelding
Koninklijk varen met de "Piet Hein" in Zeewolde Cultuur 12 uur geleden
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 14 uur geleden
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 14 uur geleden