Afbeelding

Staatsbosbeheer zet schapen in tegen reuzenberenklauw

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Nu het groen allemaal weer begint uit te lopen, zijn ook de schapen weer terug in (een deel van) het Horsterwold. De wollige grazers worden door Staatsbosbeheer ingezet als natuurlijke bestrijding van de reuzenberenklauw. Het gaat om rassen die graag de berenklauw eten zonder er last van te hebben.

De schermbloemige plant, die wel tot drie meter hoog kan worden, heeft op het eerste gezicht een mooie sierwaarde, maar zorgt ook voor veel overlast. Het feit dat het aanraken van de plant grote brandblaren tot gevolg kan hebben, levert voor de bezoekers van de bossen veel risico op. De plant kan ook irritaties veroorzaken bij honden.

Berenklauw vermeerderd zich gemakkelijk door zaad, en is bijna niet meer weg te krijgen. Het zaad kan jarenlang nog uitlopen en zo zorgen voor een nieuwe haard. Dit is de reden dat vanaf 2 december 2017 de reuzenberenklauw door de Europese Unie is opgenomen op de zogenaamde Unielijst. Het is verboden planten en dieren van deze lijst te bezitten, er in te handelen, te kweken, te vervoeren en te importeren. Omdat de planten zich zo gemakkelijk verspreiden is het verboden om ze te plukken. Dit geldt ook voor het afsnijden van de (uitgebloeide) schermen en stengels.

Omdat er maar weinig methoden zijn om de plant te bestrijden, kiest Staatsbosbeheer er voor om te zien of, in navolging van onder meer het Kromslootpark in Almere, ook hier begrazing met schapen een uitkomst kan bieden. “Daarom worden er in het gebied van de ‘Blauwe Diamant’ schapen in een raster geplaatst die daar een aantal jaren voor begrazing moeten zorgen. In totaal wordt begraasd op een oppervlakte van ongeveer 1,5 hectare. Afhankelijk van het verloop kan het aantal schapen en de te begrazen oppervlakte worden aangepast”, laat boswachter Hans Breeveld weten.

René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31