Afbeelding

Beweeg- en freerunpark gebruiksklaar, 'feestje' komt later

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Door alle corona-aandacht zou je bijna vergeten dat er de eerste maanden van dit jaar heel hard gewerkt is aan de realisering van het beweeg- en het freerunpark in het Vrijetijdshart van Zeewolde. Dinsdagmiddag 7 januari zette wethouder Ewout Suithoff (Sport) de eerste schop daarvoor in de grond, daarna kon Van Gelder BV aan de slag. Officieel zou het park 10 april (Goede Vrijdag) feestelijk in gebruik zijn genomen. De feestelijkheden zijn tot nader order uitgesteld, de doelgroepen kunnen het park al wel vast ‘uitproberen’ (als de afstandsrichtlijnen van het RIVM maar in acht worden genomen).

Heel traject

Erik Wallenburg is de geestelijk vader van het beweegparcours. Hij is al enige jaren rolstoelgebruiker (daarvóór was hij verwoed langeafstandswandelaar en introduceerde hij bijvoorbeeld de Van Z… tot Z…-tocht). “Ik trek er wel op uit, maar merkte dat veel mensen die slecht ter been zijn, dat niet zo gemakkelijk doen. Het is ook lastig om met je rolstoel of rollator stoepranden of drempels tegen te komen. Dagelijkse en complexe uitdagingen kunnen voortaan worden geoefend op het park. Beweegtoestellen zijn heel geschikt voor diverse trainingsdoeleinden. Zo kan er serieus worden geoefend met stoepranden, klinkers, zand, trappen, wildroosters, kunstgras, grint en noem maar op.” Het beweegpark is helemaal geworden zoals Erik het in gedachten had. “Ik vind het geweldig dat het tóch is gelukt. Het was een heel traject, in oktober 2016 ging ik voor het eerst langs bij het gemeentehuis. Het plan is daarna langs allerlei bureaus geweest. Uiteindelijk is het voor 98 procent precies zo geworden als ik het had getekend. Natuurlijk ben ik daar trots op, het is gewoon prachtig om te zien. Hier en daar moet en nog wat worden geschilderd, maar verder is het beweegparcours helemaal gebruiksklaar.”

Mooie aanvulling

Het even verderop gelegen freerungedeelte is eveneens een ‘plaatje’. “Nog mooier dan ik vooraf had gehoopt”, aldus initiatiefneemster Diana Kraak. ,,Elke keer als ik er langs kom, zie ik hoeveel er al getraind wordt. Dat maakt me zeker trots, maar dat ben ik ook op onze trainer Stephan Doosje, die heel veel tijd gestopt heeft in het ontwerpen van het park. En hij is ook blij met het park, want ik heb hem en zijn freerunvrienden er al een aantal keren gesignaleerd.” Het freerunpark is volgens Diana geschikt voor alle leeftijden, ‘van 8 tot 88’ en van beginner tot ervaren. “Vanuit onze leden kwam de vraag of ik met de gemeente wilde praten over een ruimte buiten, waar zij vrij konden freerunnen buiten de trainingstijden van GV De Zeesterren. Er waren een paar plekken die leuk voor ze waren, maar vaak was dat een plek waar ze niet gewenst waren of waar het niet mocht, zoals op een schoolplein. Ze hebben respect voor de regels, maar wilden wel heel graag ook buiten trainen. Dat kan nu gelukkig.” Door de nieuwe voorziening kunnen freerunners voortaan binnen (in de gymzaal) én buiten (op het freerunpark) oefenen. “Die combinatie geeft veel mogelijkheden. Binnen kunnen de technieken goed aangeleerd worden, omdat daar ook hulpmiddelen zijn zoals valmatten, een tumblingbaan en trampolines. Buiten kan dit allemaal goed in praktijk gebracht worden en zijn er weer andere uitdagende toestellen dan in de gymzaal. Het gaat elkaar goed aanvullen. Ons ledenaantal kan nog genoeg uitbreiden. Als de groepen uit hun jasje groeien kunnen we zelfs kijken naar uitbreiding van het aantal lessen.” Waarschijnlijk komt er op een vast tijdstip in de maand (gesproken wordt over de eerste zaterdag) een inlooptraining voor niet-leden. Dit plan wil Diana nog verder uitwerken met de gemeente. “Ook zullen er regelmatig activiteiten worden georganiseerd als freerunclinics, freerunjams en zelfs wedstrijden. We zijn de mogelijkheden hiervoor aan het onderzoeken.” Kan Erik Wallenburg nog wel gebruikmaken van ‘zijn’ park, dat zit er voor Diana in haar geval niet in. “Dat laat mijn lichaam helaas niet toe! Ik heb hele slechte knieën. Ik had wel heel graag gewild dat een dergelijk park had bestaan toen ik jong was. Daar had ik me heel erg vermaakt, dat weet ik zeker!”

Op een later tijdstip zullen het beweeg- en freerunpark alsnog officieel worden geopend. En dat mag dan best feestelijk gebeuren, daarover zijn Erik en Diana het roerend eens. “Natuurlijk moet ons mooie park met een feestje worden ingeluid!”

Afbeelding
Afbeelding