Afbeelding

Zeewolde Liberaal start petitie tegen zonnepark in Horsterwold

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Staatsbosbeheer en Sunvest willen een zonnepark van 7,5 hectare in natuurgebied Horsterwold ontwikkelen. Een slecht idee, vindt Zeewolde Liberaal. “De natuur staat al onder druk. Draagvlak is ver te zoeken. Het past niet binnen het bestemmingsplan en er zijn betere locaties in Zeewolde denkbaar”, aldus fractievoorzitter Rob Smeets.

Betrokken Zeewoldenaar Hans Brouwer wist vorig najaar 1.497 inwoners te mobiliseren tegen de bouw van een zonnepark in het Horsterwold. De gemeenteraad van Zeewolde gaf vorig jaar met de kleinst mogelijke meerderheid toch haar (voorlopige) goedkeuring aan de plannen. “Maar ik geef niet op”, zegt Brouwer vastberaden. “Desnoods ga ik door tot aan de Raad van State. Zonneparken bouw je gewoon niet in de natuur!”

“Wij zijn het daar helemaal mee eens”, zegt Rob Smeets, fractievoorzitter van Zeewolde Liberaal. ‘De ontwikkeling van zonneparken in de natuur is ongewenst en onnodig. Er zijn genoeg andere plekken in Zeewolde te vinden die zich daar prima voor lenen. En als wij draagvlak en burgerparticipatie echt zo belangrijk vinden, dan moeten we er ook serieuzer mee omgaan.”

Ook het nieuwe natuurbeleid van de Rijksoverheid staat er volgens Smeets haaks op. “De natuur moet niet alleen binnen (beschermde) natuurgebieden worden versterkt, maar overál. Natuur hoort midden in de samenleving thuis. Dus ook dit stukje ruige natuur aan de Groenewoudseweg dat officieel geen natuurgebied mag heten. Maar het ligt wél midden in de natuur en het wordt door veel inwoners ook zo gezien en ervaren.”

“De gemeenteraad van Zeewolde wordt door het college gevraagd om op 28 mei a.s. dit plan definitief goedkeuren”, geeft Smeets aan. “We hebben dus nog een laatste kans om de ontwikkeling van dit zonnepark tegen te houden.” Zeewolde Liberaal is daarom een petitie gestart. “Zouden de voorstanders in de raad alsnog willen luisteren naar inwoners die zich nog een keer hiertegen uitspreken? Wij gaan er in ieder geval voor en hopen dat veel mensen de petitie: Géén zonneparken in de natuur! willen tekenen.”

(https://petities.nl/petitions/geen-zonneparken-in-het-horsterwold)

Afbeelding
Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 9 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 11 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 11 uur geleden