Afbeelding

Bestrijding eikenprocessierups gaat door

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - De eikenprocessierups zorgt ieder jaar voor veel overlast voor mens en dier. Dit jaar heeft de gemeente veel maatregelen getroffen om de processierups te bestrijden en nestvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Binnenkort wordt geĆÆnventariseerd of er toch nesten in de eiken zitten. Zodra duidelijk is waar de eikenprocessierups zich in de eiken genesteld heeft, wordt de aannemer ingezet om de nesten weg te zuigen.

Inmiddels zijn er vanuit de gemeente al diverse maatregelen genomen om de overlast van de rups te beperken. Zo zijn er zijn bollen aangeplant waar roofinsecten op afkomen die dol zijn op eikenprocessierupsen. Op veel plaatsen wordt de bermen onder de eiken minder gemaaid om roofinsecten te lokken die de eikenprocessierups graag opeten. Er zijn, als proef, tientallen nestkastjes voor onder andere mezen opgehangen, in de hoop dat de mezen hun jonge zullen vetmesten met de rupsen en er is een aantal eiken behandeld met aaltjes. Deze wormpjes zorgen er voor dat de rupsen dood gaan.

De meest gevoelige gebieden worden het eerst aangepakt. De aannemer zuigt eerst nesten weg bij de eiken in de buurt van scholen en van het strand. De haren van de processierups veroorzaken daar het meeste overlast. Daarna worden de nesten in de rest van het dorp aangepakt, gevolgd door nesten in bosvakken en in het buitengebied. Als het nodig is worden de nesten twee keer verwijderd. Zijn er erg veel nesten , dan wordt een extra bestrijdingsteam ingezet.

Afstand houden

Bomen met een nest van de eikenprocessierups worden gemerkt met een rood/wit lintje. Houd afstand van eiken met zoā€™n lintje! De haartjes van de rups kunnen namelijk irritatie van huid, ogen of luchtwegen geven. Kom niet te dichtbij en blijf niet onder zoā€™n boom staan. Houd ook hond(en) aan de lijn en voorkom dat deze gaan lopen of snuffelen in de buurt van de boom.

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30