Afbeelding

Oranjevereniging tevreden over ‘unieke Koningsdag’

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE — De Oranjevereniging Zeewolde is sinds de ‘geboorte’ van het dorp de drijvende kracht achter geestdriftige en kleurrijke vieringen van (toen) Koninginnedag en (nu) Koningsdag. Aan die ononderbroken feestreeks leek dit jaar een abrupt einde te komen door de coronamaatregelen. Maar in plaats van zich neer te leggen bij wat niet meer kon, broedde het bestuur van de vereniging op wat nog wél kon, en zo ontstond een koningsdagviering die in alle opzichten uniek genoemd mocht worden. De terugblik staat bol van vrolijke verbazing over wat er op die “waanzinnig drukke dag” allemaal wel niet tot stand kwam. “Bizar!”

Voorzitter Henk Parisius en penningmeester Geert-Jan Lutjes doen op gepaste afstand van elkaar hun verhaal. Is er geen secretaris? “Vacature!”, grijnst Henk, “dus wie zich geroepen voelt…” De penningmeester is daarom tijdelijk ook secretaris ad interim, en heeft voor de gelegenheid de enerverende gebeurtenissen van 27 april nog even op een rijtje gezet. “Medio maart pakten de donkere wolken al samen”, begint hij, “want de band die in The Lux zou optreden zegde af. Meer afzeggingen volgden, en eind maart was het wel duidelijk: het feest gaat niet door.” Begin april gingen samen met de belangrijkste connecties de koppen nog eens bij elkaar en de conclusie luidde: “Toch wel jammer! Dit kán toch niet..? We kunnen toch laten zien dat er wel íets kan..?” Een belrondje wees uit dat ondanks die tegenwind allerlei losse initiatieven begonnen te ontstaan, maar zonder duidelijke lijn of coördinatie. “Kunnen we daar niet een totaalprogramma van maken? Hebben we daar nog tijd voor..?” De samenwerking met veel verschillende partijen blijkt noodzakelijk, en als die eenmaal gegarandeerd is komt de logistieke trein tóch op gang. Een huzarenstukje tekent zich af…

Cruciaal is de rol van de LOZ, ofwel de Lokale Omroep Zeewolde, en The Lux als plaats van handeling. “Vanaf het moment dat tot ons doordrong dat we een zenuwcentrum nodig hadden”, gaat Geert-Jan verder, “hadden we zoiets van ‘dan alles maar naar The Lux!’ Want organiseren en uitzenden vanuit een centraal punt, daar leek het wel om te gaan draaien.” Hij schetst een gedetailleerd beeld van wat vanaf dat moment in moordend tempo in elkaar gezet werd. Met inbreng van lokale artiesten, verenigingen, business clubs en noem maar op werd een ruim 14 uur durend ‘corona-proof’ programma opgezet, dat vrijwel vlekkeloos kon worden uitgevoerd “dankzij krachtige samenwerking van veel verschillende partijen. LOZ-voorzitter Jan van de Beek, Winkelhaven Zeewolde en Wilco van Leeuwen (inderdaad, die van de snacks…) mogen als belangrijke partners genoemd worden, maar er waren natuurlijk veel meer. Iedereen was zich ervan bewust dat geen deelnemer dit alleen had gekund. Om samenwerking draaide het dus. Het Wilhelmus, traditiegetrouw door de Blue Seals, was tevoren vanaf het Raadhuisplein opgenomen. Vanaf het moment dat dát klonk ging het fantastisch!”

Zeewolde is door die vereende krachten de enige gemeente in Nederland geweest waar op Koningsdag via een digitaal kanaal een dagvullend programma kon worden aangeboden, vanuit een tijdelijke studio die uiteraard ook geheel corona-proof was. “Politiek en Veiligheidsregio Flevoland waren onder de indruk van de voorbereiding, discipline en uitvoering”, aldus beide bestuursleden, “en dat compliment hebben we dankbaar in ontvangst genomen.” De Oranjevereniging Zeewolde heeft stof tot nadenken, want het voldane gevoel en de vele positieve reacties over deze vorm van ‘feestelijk communiceren’ wijzen in de richting van een vervolg. “Hoe? We broeden voort!”

Afbeelding
Afbeelding