Afbeelding

“Corona zorgde voor veel meldingen van (jeugd)overlast in Zeewolde”

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - De ‘intelligente lockdown’ zorgde voor een periode waarin het gros van de bevolking min of meer gedwongen thuis was. Ouders en kinderen zaten wekenlang dicht op elkaars lippen. Dan is het niet vreemd dat hier en daar irritatiegrenzen wat lager komen te zitten. Ook in Zeewolde was er sprake van veel (jeugd)overlast, er kwamen daarover relatief veel meer meldingen binnen dan normaliter het geval is. Politie en boa’s reden vanaf (half) maart van hot naar her, vertelt burgemeester Gerrit Jan Gorter.

Relatief rustig

Zeewolde had op woensdag 4 maart de twijfelachtige eer de eerste melding in de provincie Flevoland bekend te (moeten) maken van een inwoner met een coronabesmetting. Twee en een halve maand later kan worden geconstateerd dat het jongste polderdorp het laagste besmettingspercentage van de provincie had. Burgemeester Gorter vindt dat niet vreemd. “We zijn geen centrumgemeente en liggen behoorlijk geïsoleerd”, stelt hij. “De eerste lichting coronagevallen had te maken met vakantie naar Italië of Oostenrijk. Ook ging het om enkele verpleegkundigen. Bij het verzorgingstehuis moet het virus haast wel door bezoekers zijn binnengebracht. Ik denk dat we ons in Zeewolde over het algemeen netjes aan de afgesproken maatregelen hebben gehouden, dat heeft zeker meegespeeld bij het gegeven dat het in ons dorp met corona relatief heel rustig is gebleven.” Minder rustig was het bij de meldkamer van de politie. Dat begon direct in maart, vertelt Gorter. “Eigenlijk al bij de start van de coronaperiode. Het feit dat alle kinderen opeens de hele dag thuis zaten, heeft zeker meegespeeld. En het was ook nog eens hartstikke mooi weer in maart en april. De meeste ouders werkten noodgedwongen eveneens vanuit huis. Dan kun je soms ook minder van elkaar hebben en van wat er buiten gebeurt. In ieder geval kwamen er regelmatig meldingen binnen van samenscholende jongeren, met de bijbehorende vraag of de politie of de boa even langs kon komen. Nou, die zijn op alle mogelijke plekken in Zeewolde geweest!”

Hangplekken

Gorter constateert dat er de afgelopen maanden nieuwe hangplekken voor jongeren (met name 12plus) ontstonden. “Bij de dugout van The Harriors bijvoorbeeld. Lege chipszakken en halflege drankflessen blijven dan achter. Achter de MMM-boerderij werd zelfs fikkie gestookt. Ook gebeurde het dat sportvelden illegaal werden gebruikt. De jeugd heeft niks te doen en zoekt een plek waar ze met z’n vieren of vijven ongestoord kunnen samenkomen, zo gaat dat.” Op deze wijze kon het niet uitblijven dat er (corona)boetes werden uitgedeeld. “Met name voor samenscholingen, maar ook voor misdragingen. In eerste instantie bleef het misschien bij een waarschuwing, maar als bleek dat iemand al eerder was genoteerd werd er wel degelijk een bekeuring uitgeschreven.” Niet alle overlast had met jeugdig Zeewolde te maken. “Achter de Groene Schuur had iemand wekenlang een camper gestald”, zag ook de burgemeester. “Daar is een handhavingsactie voor uitgezet. Daarnaast was er veel zwerfvuil in het dorp. Regelmatig zie je ook bijplaatsingen naast de ondergrondse containers. Tevens wordt er illegaal gedumpt in Horsterwold. Half Zeewolde is verder aan het verbouwen en opruimen geslagen. Inmiddels is er door de extra openingstijden minder druk op het afvalbrengstation aan de Industrieweg.” Gorter wil nog eens benadrukken dat het niet verkeerd is overlast te melden. “Maar met een telefoontje dat iemand gehoord heeft dat horeca ergens illegaal is geopend, kunnen we niks. Met een fotootje als bewijsstuk wordt het al een heel ander verhaal. Vergeet niet dat we het moeten doen met één politieauto en drie boa’s, van wie er door corona één ook nog een tijdje was uitgevallen. We kunnen verder nooit overal tegelijk bij zijn. Corona en coronagerelateerde zaken zorgden ervoor dat al het gewone werk de afgelopen tijd bleef liggen. Het mooist zou natuurlijk zijn dat álle inwoners zich de hele dag aan álle maatregelen houden, maar dat is helaas een illusie.”

Gorter is blij dat de basisscholen intussen weer zijn begonnen en dat ook het voortgezet onderwijs volgt. “Dat is goed voor de jeugd zelf, maar ook voor de ouders die veelal nog steeds thuis moeten werken. Het is goed voor ieder rust. Laten we hopen dat het dagelijkse leven nog verder normaliseert en dat we straks met z’n allen weer vóóruit kunnen kijken.”

Foto: burgemeester Gerrit Jan Gorter (gemeente Zeewolde),