Afbeelding

Vrijwillige berenklauwbrigade weer van start

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Toegegeven; de imposante reuzenberenklauw ziet er mooi en decoratief uit. Zowel in de zomer, met zijn grote schermen witte bloemetjes, als in de winter, wanneer de bloemetjes zijn opgedroogd tot honderden zaadjes en hij daarmee een fraai silhouet vormt. Ondanks deze positieve kanten is de reuzenberenklauw een plant om rekening mee te houden.

De plant met de enorme klauwvormige bladeren (niet te verwarren met de gewone berenklauw) kan grote schade toebrengen aan de huid en de ogen. Na contact met het plantensap kunnen bij blootstelling aan (zon)licht brandwonden ontstaan, tot wel tweedegraads. Sap in de ogen kan tot blindheid leiden. Daarnaast zaait de reuzenberenklauw zich zodanig uit dat het alle andere planten wegdrukt. Reden genoeg voor de gemeente om deze ‘invasieve exoot’ te weren uit de woonomgeving. Om dat te voorkomen is onlangs voor het derde jaar een vrijwillige ‘berenklauwbrigade’ van start gegaan.

Er hebben zich zo’n dertig vrijwilligers gemeld om de klus op te pakken. Dat doen ze, volgens de RIVM-regels in groepjes van twee á drie vrijwilligers, onder leiding van Landschapsbeheer Flevoland. De ergernis dat de reuzenberenklauw, die kan uitgroeien tot een hoogte van vier meter, de natuur zo overneemt met alle nare gevolgen van dien, is voor de meeste vrijwilligers de reden om zich aan te sluiten bij de ‘brigade’.

Het eerste doel is om de zone langs de Spiekweg vrij te houden van de reuzenberenklauw. In overleg met Staatsbosbeheer wordt de plant tevens aangepakt in het bosgebied achter camping Het Groene Bos; een (hondenlosloop-)gebied waar veel bewoners, maar ook recreanten van omliggende campings komen. Afgelopen woensdagavond kwam een groep van negen vrijwilligers met spades en schoffels bij elkaar om onder leiding van boswachter André Wels de plant, die soms gigantische haarden vormt, te lijf te gaan. Tegelijkertijd werden afspraken gemaakt voor verdere aanpak. De eerste effecten van het bestrijden zijn volgens de boswachter al wel zichtbaar. Maar gezien de kiemkracht van de plant (zaden kunnen na zeven jaar nog uitgroeien tot een plant) is het een traject van vele jaren. “Het beste is de plant twee centimeter onder het maaiveld af te steken”, legt Wels de vrijwilligers uit, terwijl hij zich tussen de brandnetels door op een enorm exemplaar stort. “De plant is tweejarig. Als je hem telkens voor de bloei weghaalt, komt deze niet meer terug.” Met die informatie gingen de vrijwilligers zelf enthousiast met schep en schoffel aan de slag. “Dat mensen dit doen vind ik echt top”, laat André Wels weten. “Dan laat je zien dat je geeft om je omgeving.”

De boswachter gaf nog mee dat het sinds januari 2017 bij wet verboden is om de Reuzenberenklauw te plukken en te vervoeren. “Daar staat een flinke boete op.”

Ook meehelpen de reuzenberenklauw te bestrijden? Aanmelden kan via j.devries@zeewolde.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31