EBregje Smetsers doet haar verhaal voor tv-programma EenVandaag
EBregje Smetsers doet haar verhaal voor tv-programma EenVandaag

Zeewoldense Bregje vraagt landelijk aandacht voor donorregistratie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Bregje Smetsers (44) is erfelijk belast met cystenieren en staat op de wachtlijst voor een nier. Met haar deelname aan de campagne Doneer1minuut.nl, die in januari gelanceerd werd door de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland, riep zij mensen op te praten met familie en naasten over orgaandonatie: ‘om het taboe hierover te doorbreken’. Dat deed ze met het oog op de Donorwet die in juli 2020 ingaat. Om het belang van orgaandonatie toe te lichten vertelde ze 20 februari haar verhaal nog eens bij het RTL-programma 5 Uur Live! Morgen, donderdag 25 juni, doet ze dat opnieuw, nu bij EenVandaag om 18.15 uur op NPO1. Bregje: “Was de eerste campagne gericht op het met elkaar praten over orgaandonatie, nu draait het om het maken van de keuze en het daadwerkelijk laten vastleggen in het donorregister.”

Bregje geeft aan dat het belangrijk is dat iedereen een eigen bewuste keuze maakt. Een keuze die bij je past. “Als je niets doet kom je met ‘geen bezwaar’ in het register”, vertelt ze “Het is een kleine moeite om actief kenbaar te maken of je wel of geen orgaandonor wilt zijn na je overlijden.”

Voor Bregje is de nieuwe nier van levensbelang. Een paar jaar geleden onderging Bregje ook al een levertransplantatie. Dat als gevolg van de cystenieren. Door alle medicatie echter holt haar nierfunctie sneller achteruit dan gedacht. Vandaar dat zij op de wachtlijst staat voor een niertransplantatie.

Helaas is er nog steeds een groot tekort aan donororganen. De wachtlijst is lang. Tijdens het wachten overlijden er jaarlijks ongeveer 250 mensen, omdat er een orgaan te laat komt. Daar komt bij dat door de coronacrisis een groot deel van de transplantaties is stil komen te liggen. Daardoor daalde het aantal transplantaties met maar liefst 63%.

Ondanks haar, vaak lichamelijk uitputtende, gezondheidssituatie wil Bregje graag als boegbeeld fungeren voor mensen die wachten op een donororgaan. Ze deed haar verhaal maandagmorgen voor de cameraploeg van EenVandaag thuis in eigen tuin. Vanwege haar kwetsbare gezondheid gebeurde dat natuurlijk met inachtneming van alle coronamaatregelen. “Mijn wens is dat hierdoor meer mensen zich bewust laten registeren als donor. Voor zichzelf maar ook voor hun naasten en artsen, want dan is er duidelijkheid.”