Afbeelding

Zeewolde stimuleert inwoners Energie Slim te gebruiken

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Vanaf 6 juli gaat het project ‘Gebruik Energie Slim’ van start. Dit is een project van de gemeente Zeewolde en het Energieloket. Met de slogan ‘Gebruik Energie Slim’ stimuleren zij de inwoners om (nog) meer kleine energiebesparende maatregelen in huis te nemen zodat de CO2-uitstoot vermindert.

Donderdagochtend 2 juli deden wethouder Ewout Suithoff (van o.a. energietransitie) en Vera Dam (van Natuur en Milieufederatie Flevoland) uit de doeken wat het project precies beoogt en hoe men de burger denkt ‘mee te nemen’ in de plannen. “Het Energieloket Zeewolde is, als je ze op landelijke schaal vergelijkt, een van de goed lopende energieloketten”, wist Suithoff te melden. “Dat heeft natuurlijk te maken met de A-locatie: makkelijk aan te lopen, de deur pal tegenover de Action en de HEMA, wat wil je nog meer… Bijna iedere Zeewoldenaar loopt hier wel eens langs.”

Vera Dam noemde het “een bijzondere dag, de aftrap van de campagne om iedereen ertoe te bewegen energie slim te gebruiken.” In eerste instantie hoeft nog niet ‘groot’ te worden gedacht, zo blijkt. Ook kleine energiebesparende maatregelen zetten uiteindelijk zoden aan de dijk. “Gedragsverandering is iets, maar ook in de ‘schil van je huis’ kan je iets doen, want vrijwel overal ‘lekt’ energie.” Ze gaf aan dat het project allerlei activaties wil starten, “in de hoop dat iedereen daar iets mee wil gaan doen.”

Alle inwoners van Zeewolde ontvangen in de week van 6 tot en met 10 juli een brief van de gemeente waarin de activiteiten worden aangekondigd. In de eerste maand staan de kleine energiebesparende maatregelen centraal, en om dat te stimuleren deelt het energieloket gratis tasjes-met-inhoud uit, de zogenoemde energiebespaar-bag. De inhoud daarvan is enerzijds ludiek te noemen, anderzijds is er ook de dubbele bodem, de achterliggende betekenis: ‘ga ermee aan de slag; er is nog veel meer te bedenken’. In de tas zijn onder meer radiatorfolie, een brievenbusborstel en een douche-timer te vinden, en natuurlijk de onvermijdelijke ledlamp. Wethouder Suithoff nam de eerste bespaar-bag in ontvangst, en sprak daarbij de hoop uit dat in maart 2021, wanneer het project eindigt, “we het overgrote deel van Zeewolde hebben bereikt. Dat zou hierbij het mooiste zijn: maximaal effect sorteren.”

De financiële middelen voor dit project komen voor het overgrote deel uit de Regeling Reductie Energie (RRE), een bijdrage vanuit het Rijk. Het Energieloket Zeewolde is geopend op woensdag van 9.30 – 12.30 uur, en op vrijdag en zaterdag van 14.00 – 17.00 uur.