Afbeelding

Burgemeester Gerben Dijksterhuis voelt zich als een vis in de Westerschelde

· leestijd 2 minuten Algemeen

BORSELE/ZEEWOLDE – Drie jaar geleden verruilde Gerben Dijksterhuis het ambt van wethouder van de gemeente Zeewolde met dat van burgemeester van de Zeeuwse gemeente Borsele. Dijksterhuis had er op 15 juni jl. een halve periode opzitten en heeft het uitstekend naar zijn zin in de ‘Zak van Zuid-Beveland’.

Verschillende dorpen

Van 2002 tot 2010 was Gerben Dijksterhuis namens de ChristenUnie raadslid in Zeewolde. De laatste periode was hij zelfs fractievoorzitter. Vervolgens was hij tot 2017 wethouder namens ChristenUnie/CDA. Toen de mogelijkheid zich aandiende burgemeester van Borsele te worden, hoefde Dijksterhuis eigenlijk niet eens zolang na te denken. “Ik heb altijd wel wat met Zeeland gehad”, aldus de in 1974 in Rotterdam geboren ex-Zeewoldenaar. “Mijn moeder kwam er vandaan en genealogisch onderzoek wees uit dat er meer voorouders in dit deel van het land moeten hebben gewoond.” Dijksterhuis ging drie jaar geleden niet alleen aan de slag in het Zeeuwse, maar kon er ook direct aan de bak. “Ik heb eerst honderd dagen rondgekeken, wilde weten waar ik was terechtgekomen, wat belangrijk was en wellicht nóg belangrijker. Ik heb daarvan een verslag gemaakt, waarin ik vijf punten benoemde die ik belangrijk achtte voor de toekomst. Er moest wel het nodige gebeuren. De ambtelijke organisatie was aan een update toe, passend bij een gemeente van 23.000 inwoners. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar was wel nodig.” Qua inwonertal zijn Zeewolde en Borsele wellicht vergelijkbaar, maar daarmee houdt prompt elke gelijkenis op. “Er zijn vijftien dorpen in de gemeente Borsele. De grootste is Heinkenszand met 5500 inwoners, gevolgd door ’s-Gravenpolder met 4.500. De meeste dorpen hebben tussen de 500 en 1500 inwoners. De onderlinge verschillen zijn groot. Drie dorpen, Nieuwdorp, Borssele en Hoedekenskerke, hebben een streng gereformeerd karakter. Drie andere, ’s-Heerenhoek, Lewedorp en Kwadendamme, zijn uitbundig katholiek en vieren carnaval en alles wat daarbij hoort. Ellewoutsdijk met nog geen 500 inwoners is weer heel anders en staat bekend als een artistiek dorp. Kortom, de diversiteit is groot.” De verschillen zijn eveneens terug te zien in de gemeenteraad. Dijksterhuis knikt. “SGP/ChristenUnie en CDA hebben allebei vijf zetels en doen doorgaans stuivertje wissel om wie de grootste is. Daarna volgen Lokale Partij Borsele met drie zetels, PvdA met twee, VVD met twee, D66 met één en OPA met één.” Voor zijn burgemeesterschap had Dijksterhuis vijftien jaar ervaring in de gemeentelijke politiek van Zeewolde. “Ik heb daar meer de mentaliteit ervaren van elkaar de loef afsteken en het erop gericht zijn met die ene quote in de krant te komen. Dat heeft ook z’n leuke kanten, ik hou wel van het politieke spel. Tegelijkertijd kwam er veel voor elkaar, er werd echt wel bestuurd. In Borsele kan men het over het algemeen goed met elkaar vinden. Men is er niet op uit de onderlinge verschillen uit te vergroten. Er wordt vooral gekeken naar wat het beste voor de gemeente is. Dat levert vanzelfsprekend een heel andere soort politiek op.”

Ander toerisme

Belangrijkste middelen van bestaan in Borsele zijn landbouw, fruitteelt (75 procent van de zwarte bessen in Nederland komt hier vandaan) en industrie (de helft van de haven van Vlissingen staat op het grondgebied van Borsele en niet te vergeten is er de kerncentrale van Borssele met dubbel s). Toerisme is er ook wel, maar nauwelijks vergelijkbaar met dat in de rest van Zeeland. “Het vernieuwde Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp, dat vorig najaar werd geopend door prinses Margriet, trekt veel bezoekers. Verder zie je veel fietsers over de dijkjes rijden. Massacampings heb je niet bij ons, wel veel kleinere. Borsele trekt heel andere toeristen dan Walcheren of Schouwen-Duiveland.” Burgemeester Dijksterhuis voelt zich al met al als een vis in de Westerschelde. “Als wethouder doe je ook veel in de samenleving, maar als burgemeester kun je toch meer voor mensen betekenen. Natuurlijk heb ik wel een beetje afgekeken van Gerrit Jan (Gorter, red.). Als er iets is, moet je er zijn en mensen spreken. Mensen weten je als burgemeester ook gemakkelijker te vinden dan als wethouder. Ik vind het een mooi ambt. Ik heb deze periode nog drie jaar te gaan. Ik ben nog lang niet klaar. Uiteraard heb ik ambities, maar voorlopig hoef ik hier nog niet weg.”

Foto's 1 tot en met 5: Gemeente Borsele.

Foto's 6 en 7: Zeewolde Actueel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding