Afbeelding

Burgemeester vindt dat raadslid 'niet zorgvuldig' was

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – De komst van een zonnepark met een veredelde speeltuin in de kop van het Horsterwold, die op 28 mei toch al slechts kon rekenen op een uiterst krappe meerderheid in de gemeenteraad, heeft er een vervelende bijsmaak bijgekregen. Raadslid Erik van de Beld van de ChristenUnie, een van de voorstanders, trad ‘niet zorgvuldig’ op bij de besluitvorming over het Zonnewoud met circa 25.000 zonnepanelen. Dat concludeert burgemeester Gerrit Jan Gorter na een door hem uitgevoerd integriteitsonderzoek.

Adviescommissie

Rob Smeets (Zeewolde Liberaal), een van de voormannen bij de tegenstanders van het zonnepark, had op donderdag 23 juli jl. een formele melding gedaan van mogelijke integriteitsschending bij de besluitvorming over de komst van het zonnepark. Hij deed de burgemeester als voorzitter van de gemeenteraad een lijvig rapport van liefst 31 pagina’s over de kwestie toekomen. Daarin stond onder meer dat Van de Beld in 2019 korte tijd voor Staatsbosbeheer had gewerkt. De betrokkene zat op persoonlijke titel in een adviescommissie die de organisatie ten dienste stond bij de keuze voor een bouwer van het zonnepark. Met de adviezen werd uiteindelijk niets gedaan, Staatsbosbeheer koos in een later stadium voor Sunvest. Naast zijn ‘adviserende’ rol was Van de Beld tot enkele maanden geleden werkzaam bij een bedrijf dat nauw betrokken was bij Staatsbosbeheer. Bij de commissie- en raadsvergaderingen in mei, waarbij de ‘verklaring van geen bezwaar’ tegen de komst van het zonnepark op de politieke agenda stond, was Van de Beld vervolgens woordvoerder van de ChristenUnie. Burgemeester Gerrit Jan Gorter startte na deze aantijgingen van Zeewolde Liberaal een vooronderzoek naar ‘mogelijke schijn van belangenverstrengeling’. Hij sprak daarvoor met alle betrokkenen. Gorter kwam tot de conclusie dat de schijn er niet was. “Maar qua zorgvuldigheid had het beslist beter gemoeten. Van de Beld had de gemeenteraad vooraf moeten melden dat hij adviseur was geweest van Staatsbosbeheer. Dan was hij waarschijnlijk ook geen woordvoerder geweest van zijn partij over het onderwerp.” Gorter zegt niet dat er volgens hem niets aan de hand was. “Ik moet de gevolgde procedure toetsen aan artikel 28 van de Gemeentewet. Daarin staat onder meer dat een raadslid niet deel mag nemen aan een stemming over een aangelegenheid waar hij als vertegenwoordiger bij betrokken is of anderszins persoonlijk mee te maken heeft. Zou dat zo zijn, dan was de stemming op 28 mei op negen vóór en negen tegen uitgekomen, waren de stemmen dus gestaakt en had ik het besluit bij de Kroon voor vernietiging moeten voordragen. Dat is hier volgens mij niet aan de orde. Er is geen sprake van persoonlijk – of bedrijfsbelang.”

Extern onderzoek

In Smeets’ rapport werd voorts nog gesproken over de verwevenheid van een niet nader genoemde ambtenaar bij het proces. Gorter snapt dat hierover vragen worden gesteld, maar volgens hem zijn er ook wel antwoorden te vinden. “Wij proberen als gemeente niet alleen grond te verkopen, maar een bedrijf tevens naar de juiste ambtenaren te helpen om een bouwvergunning te verkrijgen. Daarnaast begeleiden wij het bedrijf bij de bouwwerkzaamheden, waardoor er werkgelegenheid ontstaat. Op zich is daar niets mis mee.” Smeets betichtte de ChristenUnie als geheel er nog van betrokken te zijn bij diverse duurzaamheidsprojecten in de samenleving. Ook dat hoeft volgens Gorter niet fout te zijn. “Van elke partij kan waarschijnlijk worden gezegd dat zij te maken hebben met bepaalde belangenorganisaties. En dat is in feite heel logisch, raadsleden zijn immers volksvertegenwoordigers.” Hiermee wil de burgemeester de kwestie echter niet afdoen. “Ik heb tegen de fractievoorzitters gezegd, dat dit iets is voor de gemeenteraad als geheel. Ik ga daar niet over. Ik moet alleen artikel 28 van de Gemeentewet onderzoeken. Al die andere verwevenheden zijn onderwerpen van de gemeenteraad. Daar is mogelijk een extern onderzoek voor nodig. Daar moet ook een budget voor beschikbaar worden gesteld en dat is een taak van de gemeenteraad.”

Gorter maakt zich ondertussen wel zorgen over de verhoudingen in de gemeenteraad, die door de kwestie mogelijk worden geschaad. “Het ware beter geweest zijn als de betrokkenen hier vooraf met elkaar contact over hadden opgenomen. Als voorzitter van de raad waak ik over de eenheid van de raad. Ik kan hier dan ook niet blij mee zijn.” De burgemeester heeft een extra raadsvergadering ingelast over de mogelijke belangenverstrengeling op woensdag 2 september a.s.