Afbeelding

Leden ZeewoldeZon samen eigenaar groot zonnestroomsysteem

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – ZeewoldeZon legt overal in het dorp zonnepanelen op daken met als doel lokaal zonnestroom op te wekken voor Zeewoldenaren. Inmiddels zijn er al zo’n tweehonderd dorpsgenoten aangesloten bij deze coöperatieve energievereniging. Samen zijn zij eigenaar van de in totaal 1.800 zonnepanelen. Gemaakte winsten komen geheel ten goede aan de leden zelf. Bovendien is er een gunstige regeling met de Belastingdienst: leden van ZeewoldeZon hoeven geen energiebelasting te betalen. Dat is dus twee keer geld besparen op je stroom…

Winst naar leden

De vereniging ZeewoldeZon werd opgericht in januari 2017. Initiatiefnemers Wiepke van Erp Taalman Kip (directeur-bestuurder van woningcorporatie Woonpalet) en Thijs van Daalen (directeur van energieleverancier LEON Zeewolde) zijn er nog steeds volop bij betrokken. Van Erp Taalman Kip is voorzitter van ZeewoldeZon, Van Daalen secretaris. Douwe Steensma is penningmeester van de vereniging. “De leden zijn met elkaar eigenaar van het zonnestroomsysteem”, steekt Van Erp Taalman Kip enthousiast van wal. “Op allerlei daken liggen inmiddels zonnepanelen en die zorgen met elkaar voor een hele bult energie. Die kun je vervolgens ook afnemen, maar dan moet je wel lid van de vereniging zijn. Dat is de voorwaarde van de Belastingdienst om geen energiebelasting te hoeven betalen. Dat geeft de leden direct voordeel op hun energierekening. Die is daardoor al gauw honderd tot tweehonderd euro lager dan bij andere aanbieders, afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je afneemt.” Ook winsten komen terug bij de leden. Van Erp Taalman Kip: “Dat is het grote verschil met alle Nuons van deze wereld. Het is begrijpelijk dat commerciële energieleveranciers geld willen verdienen, maar bij ons is dat dus niet het oogmerk.”

ZeewoldeZon werkt samen met één energieaanbieder, het eveneens lokale LEON Zeewolde. Leden zijn verplicht hun energie van deze aanbieder af te nemen. “Wij moeten bij de Belastingdienst aantonen hoeveel energie er wordt verbruikt,” legt Van Daalen uit. “Eén energieaanbieder betekent de minste administratieve lasten en de minste onnodige kosten. En ook hier geldt: minder kosten is meer winst voor de leden.”

Daken nodig

ZeewoldeZon plaatste haar eerste zonnepanelen in juli 2017. Ze werden gelegd op het appartementencomplex Beaufort (aan de Cumulus). Daarna volgden Buitendijk (aan de Terp), Carré (aan de Verbeelding), Kastanjelaan 10, Kruidenborg (aan het Duifkruid), Parkzicht (aan de Teylingen), Oudaen en de Boomkleverlaan. Al deze complexen zijn van Woonpalet, die haar daken gratis beschikbaar stelt. “Dat zal van bedrijven moeilijk zijn om te vragen”, is Van Erp Taalman Kip begripvol. “Maar hun daken zijn welkom, want die van Woonpalet liggen intussen aardig vol.”

“Leden van ZeewoldeZon kunnen hun eigen daken ook vol leggen met zonnepanelen, als die daarvoor geschikt zijn”, vult Van Daalen aan. “En dat gebeurt ook vaak. Veelal hebben ze niet genoeg aan hun eigen panelen, omdat ze ook op momenten dat die niet leveren - ’s nachts bijvoorbeeld - stroom nodig hebben. In dat geval kopen ze die ‘reststroom’ bij ZeewoldeZon.”

Door de relatief zachte winter hield ZeewoldeZon energie over. Van Daalen: “We hebben nog genoeg energie voor vijftig leden extra. Daarna moeten we uitkijken naar nieuwe panelen.”

Zonnewoud

Van Daalen ziet ‘Zonnewoud’, het zonnepark van Staatsbosbeheer in de kop van het Horsterwold, als een ‘mooie kans voor Zeewolde’. “Jammer dat veel mensen er op dit moment zo geharnast in staan. Ik kijk vooral naar de mogelijkheden. Op een braakliggend terrein komt nu voor 20, 25 jaar iets heel moois te liggen. Daarna is de grond voldoende hersteld om weer bomen te planten. ZeewoldeZon neemt graag deel aan het project.”

Verduurzaming

ZeewoldeZon geeft haar ogen ondertussen goed de kost om te bezien of er elders nog meer mogelijkheden te vinden zijn om duurzame energie te genereren. “Want duurzaamheid is zo ontzettend belangrijk”, besluit Van Erp Taalman Kip. “We moeten echt verduurzamen met z’n allen. Dat doen we met ZeewoldeZon, en het levert elke gebruiker ook nog geld op. Het geeft én voordeel op je energierekening én je krijgt winstdelingen, omdat elke gebruiker lid is en dus mede-eigenaar. We hebben iets hartstikke moois in handen, dit moeten we niet laten liggen. Of wij als bestuursleden hier nog wat aan overhouden? Nee hoor, Thijs, Douwe en ik vormen een vrijwilligersbestuur, we worden er financieel niets beter van. Voor ons is er de voldoening. Die voelt heel goed.”