Afbeelding

College vindt dat overlast op het strand 'meevalt'

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Het aantal meldingen van overlast van jeugd en jongeren op het strand van Zeewolde is relatief laag. Het is in ieder geval geen reden extra te laten surveilleren door politie en/of boa’s. Dit antwoordt het college van B en W op vragen van de fractie van Leefbaar Zeewolde over dit onderwerp.

‘Hufterig gedrag'

‘Leefbaar’ meldde op donderdag 6 augustus jl. dat ‘jeugd en jongeren op gezette tijden overlast geven op het strandgebied, waarbij drank en kapot glas, schreeuwen en hufterig gedrag zorgen voor onveilige en onwenselijke situaties’. Het college zei hiervan op de hoogte te zijn. “Bij een klein aantal van deze jongeren komt het voor dat zij zich niet aan de regels houden rond het opruimen van genuttigde drank- en etenswaren en soms voor lawaai zorgen”, volgt direct als nuance. Van ‘hufterig gedrag' hoefde echter geen sprake te zijn. “Dit is vaak subjectief. Maar ook wij zijn natuurlijk tegen onveilige en onwenselijke situaties.” Uit de het college ter beschikking staande politiemeldingen bleek dat er in de periode van 1 april tot 23 augustus jl. achttien maal melding werd gedaan van overlast en vernieling. Hiervan waren zeven meldingen overdag en elf ’s avonds of ‘s nachts. “Onze conclusie is dat het aantal aanmeldingen relatief gezien laag is, omdat bijna de helft overdag plaatsvindt.” Eén inwoner die vaker over het onderwerp belt had volgens het college het gevoel ‘dat melden geen zin heeft’. “Wij delen deze mening niet, want als er een melding wordt gedaan, komen de politie en boa’s voor zover mogelijk altijd ter plaatse.”

Anticiperen

Dat melders klagen dat de meldkamer vaak niet of nauwelijks op de hoogte is van de plaatselijke situatie, zoals de fractie van Leefbaar Zeewolde aangaf, was volgens het college niet vreemd. “Meldingen van jeugdoverlast en andere zaken die niet spoedeisend zijn worden gedaan via 0900-8844. Deze komen binnen bij de centrale meldkamer in Driebergen en niet bij de meldkamer in Flevoland. Het is dus goed mogelijk dat de betreffende centralist niet volledig op de hoogte is van de geografische situatie ter plaatse. 112-meldingen komen wel altijd bij de meldkamer Flevoland terecht. De centralist kan in dit geval dan ook gerichter sturen.” Met het oog op het zomerse weer gekoppeld aan avondtemperaturen boven de 20 graden en het gegeven dat jeugd en jongeren daardoor ‘laat in de avond naar het strandgebied gaan en er tot diep in de nacht verblijven’, stelde de fractie van Leefbaar Zeewolde de vraag aan het college in hoeverre hierop wordt geanticipeerd. “Onze boa’s zijn niet op alle dagen 24/7 beschikbaar gelet op het geringe aantal”, luidde het college-antwoord. “De politie is dat wel, maar doordeweeks is er ’s avonds en ’s nachts maar één auto beschikbaar voor het gehele strandgebied. In het weekend worden deze ondersteund door een horecakoppel en zoveel mogelijk door de boa’s.” Volgens het college voldoen de huidige (verkeers)borden bij het strand. “De gemeenteraad stelt de APV vast, maar mede gelet op het relatief geringe aantal meldingen zien wij thans geen aanleiding aanvullende maatregelen aan de raad voor te stellen.” Tevens wees het college op de maandelijkse veiligheidscijfers. Alleen met een aangenomen motie zouden extra boa’s kunnen worden ingehuurd. “Maar daar moet dan wel een dekkingsplan voor zijn, uit de reguliere begroting is dit niet te halen.”

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56