Wijkverpleegkundige Andrea Meerse
Wijkverpleegkundige Andrea Meerse Fotostudio Wierd

Coloriet en BENU Apotheek introduceren app voor medicatieveiligheid

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Coloriet Wijkzorg start vanaf september samen BENU Apotheek Zeewolde met de elektronische toedienregistratie (ETDR) app in de wijkzorg in Zeewolde. Hierdoor is de medicatielijst altijd up-to-date. Wijkverpleegkundigen testten de app al met succes in de gemeente Dronten en Lelystad. Wijkverpleegkundige Thirza Tabak: “Wijzigt de apotheek iets in de medicatie van een cliënt? Dan zien we dat in de app gelijk terug.”

Voor veel cliënten is het een vertrouwd gezicht: de wijkverpleegkundige die de medicijnenlijst aftekent. Martie Boersma, projectspecialist bij Coloriet Wijkzorg: “De app is écht een verbetering. De voordelen van de app zijn voor zowel de cliënt, de wijkzorg en de apotheek helder. Elke wijziging is meteen zichtbaar, de persoonsgegevens zijn beter beveiligd en de handelingen zijn herleidbaar. Medicatieveiligheid is erg belangrijk in de zorg. Daar willen we continu in blijven verbeteren.”

Actueel overzicht
Is een cliënt naar de huisarts of het ziekenhuis geweest, dan kan de hoeveelheid of soort medicatie zijn aangepast. “De apotheek krijgt dan het juiste recept door van de arts. Voert de apotheek een wijziging door, dan zien wij met één druk op de knop de meest recent doorgevoerde medicatielijst. Met de app zien we alle informatie dus veel sneller”, vertellen Thirza Tabak en haar collega Andrea Meerse. “Cliënten zijn er ook blij mee. Zij merken dat de wijkzorgmedewerkers heel adequaat de medicatie kunnen toedienen.”

Van papier naar app
De ETDR app is gekoppeld aan het systeem van de apotheek en het cliëntendossier waarmee Coloriet werkt. Martie Boersma: “Voorheen stuurde de apotheek de gewijzigde papieren medicatielijst naar de cliënt. Dan duurt het even voor die lijst bij de cliënt is afgeleverd. Met de app is het opsturen van een papieren versie dus niet meer nodig.”