Afbeelding

“Er is over mij gepraat en helaas niet met mij”

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Erik van de Beld (ChristenUnie) zei woensdagavond 2 september blij te zijn voor het eerst in het openbaar iets te mogen zeggen over de vermeende belangenverstrengeling rondom het voortraject van het Zonnewoud. “Er is veel over mij gepraat en helaas niet met mij”, zo constateerde hij in de eenmalige raadszaal in The Lux.

Vakantie verpest

Van de Beld vond dat zaken uit hun context waren gehaald en dat zodoende veel ‘bevindingen’ en aannames overgingen in regelrechte aantijgingen. Hierdoor zou hij ‘in diskrediet’ zijn gebracht. “Als mens kan ik fouten maken, daar mag ik op worden aangesproken, maar mijn integriteit in twijfel trekken gaat te ver. Ik werd hierdoor echt overrompeld en was dagenlang van slag.” Van de Beld zei het jammer te vinden dat Rob Smeets (Zeewolde Liberaal), die hij steevast ‘de aanklager’ noemde, vooraf geen contact met hem had opgenomen om te vragen hoe de vork precies in de steel zat. “Dat had namelijk veel vermoedens kunnen wegnemen. Via de krant vernam ik dat ik een blauwe maandag voor Staatsbosbeheer zou hebben gewerkt. Mijn zoon vroeg mij verbaasd hoe dat was bevallen.” De aanklacht, het vooronderzoek en het voorlopige rapport van de burgemeester deden een aanslag op vele vakanties, ‘niet uit te leggen’ volgens het in opspraak gebrachte CU-raadslid. “Mijn zoon trakteerde ’s avonds in de vakantie op heerlijk ijs. Ondertussen stond ik tien meter verder te bellen met collega-fractielid Ernst Bron, die een paar duizend kilometer verderop aan het barbecueën was. Deze kwestie heeft zwaar gedrukt op de vakantie van ons als gezin, maar ook op die van de rest van onze fractie.” Van de Beld betreurde het dat de pers in een ‘veel te vroeg stadium’ werd geïnformeerd over de gewraakte bevindingen, speculaties en vermoedens. “Met de sociale media erbij heb je dan al gauw een bereik van een half miljoen mensen. Ik vraag mij af of de aanklager zich heeft gerealiseerd welke enorme impact dit heeft gehad op mij en mijn gezin.”

Duurzaamheid

Van de Beld zei er nooit een geheim van te hebben gemaakt dat ‘duurzaamheid’ in zijn genen zit en dat dit onderwerp een hoofdreden voor hem was de lokale politiek in te gaan. En dat deed hij naar eigen zeggen ‘met veel enthousiasme en plezier’. “Zo heb ik eenmalig op 17 april 2019 op persoonlijke titel twee uur onbetaald besteed aan een externe commissie van SBB om een partij te selecteren die een zonnepark in Zeewolde wilde aanleggen met de beste mix van natuurwaarde en recreatie. De vergoeding bestond uit één kopje koffie. Na afloop van de bijeenkomst ben ik gewoon verder gegaan met mijn leven.” Volgens Van de Beld liet Staatsbosbeheer ‘plan X’ rusten, kwam dit niet terecht bij de gemeente(raad) en maakte het ook geen deel uit van uiteindelijke procedure. “Maar met de kennis van nu was het beter geweest dat ik mijn deelname aan deze eenmalige externe commissie voorafgaand aan de commissievergadering van oktober 2019 had gemeld en toegelicht.” Het CU-raadslid vond het ‘zeer kwalijk’ dat hij door een en ander in ‘een kwaad daglicht’ was gesteld. “Maar ik heb groot vertrouwen in het aanvullend onderzoek en verwacht dat de uitkomsten deze zaak gaan ontzenuwen.”