Afbeelding

Afscheid van Anja, “maar ik blijf in Zeewolde, hoor!”

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Het zal even wennen zijn. Het winkelstraatbeeld van Zeewolde zal het vanaf oktober met een vertrouwd en vriendelijk gezicht minder moeten doen: Anja Vreeswijk zal het, na 22 jaar trouwe dienst achter de bakkerstoonbank, wat rustiger aan gaan doen. Het ‘gerucht’ deed al een tijdje de ronde, en trouwe klanten informeren aan die toonbank ongerust naar het waarheidsgehalte ervan: “Heus? Hou je er echt mee op? Wat jammer!” Maar geven haar uiteindelijk wel gelijk, en wensen haar van harte de rust van een welverdiend pensioen. “Geniet ervan!”

Anja Vreeswijk – Burggraaf, zoals ze voluit heet, kwam in 1991 in Zeewolde wonen en ging in 1998, nu dus 22 jaar geleden, een dienstverband aan bij bakker Kortleve. De bakkerij aan de Torenstraat had een energieke verkoopster aan de toonbank nodig, “en op die manier ging mijn ‘carrière in de broodjes’ dus van start. Maar, vanaf m’n 17e stond ik óók al een dikke 12 jaar in een bakkerszaak. Opgeteld kun je dus wel zeggen dat ik 34 jaar in de broodjes heb gezeten!” Ze schaterlacht bij de gedachte. “En met alle plezier, hoor! Ik heb het al die tijd geweldig naar m’n zin gehad! Even heb ik, toen mijn echtgenoot met pensioen ging, overwogen om er mee op te houden, maar dat voelde toch nog even te vroeg. Maar nu, ach, ik word deze maand zelf 65, en dat leek me een goed moment. We gaan samen genieten, nu het nog volop kan. Daarom heb ik in mei opgezegd, met de gedachte dat het nog wel vijf maanden ging duren. Maar ooh, wat gaat dát snel…”

Anja verkoopt de bakkerswaar in dat bekende pand aan de Torenstraat voor inmiddels de derde werkgever. Na bakker Kortleve werd de bakkerij eigendom van Piet en Hannie van Bentum, die daar vanaf 2006 ambachtelijk bakten. Met tussenpozen was bakker Sietze Jager al die tijd een belangrijke figuur op de achtergrond, maar dat veranderde in 2018, toen hij samen met echtgenoot Doite de nieuwe eigenaar werd. Anja ging telkens probleemloos met de nieuwe situatie mee, en dat typeert haar. Ze bouwde als het ware haar eigen klantenkring op, zag kinderen groot worden, zag ze op hun beurt met eigen kinderen de bakkerij bezoeken, was, kortom, de blijvende factor bij alle metamorfoses die de winkel in de loop van jaren onderging. “Ja, jammer, erg jammer”, reageert bakker Sietze op Anja’s vertrek. “Maar we begrijpen het, hoor!”

Anja Vreeswijk staat voor het laatst achter de toonbank in de ochtend van woensdag 16 september. Tot die tijd hebben trouwe klanten de gelegenheid afscheid van haar te nemen. Hoe dat voelt? “Vreemd, een beetje onwennig. Maar ik heb er toch ook wel erg veel zin in! Enne, ik kom nog wel es invallen, hoor. En boodschappen doe ik gewoon in het dorp. Echt afscheid? Nee, hoor, ik blijf m’n kennissen heus wel tegenkomen.” En dat is dan weer een geruststellende gedachte, voor al die trouwe klanten.

Afbeelding