Afbeelding

Inwoners kunnen op motiemarkt met eigen ideeën komen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Een lang gekoesterde wens van de fractie van BurgerBelang ging donderdagavond 24 september in vervulling. De gemeenteraad nam een initiatiefvoorstel van de partij aan een zogenoemde motiemarkt in Zeewolde te organiseren.

Bedoeling van de motiemarkt is inwoners de gelegenheid te geven met ideeën en suggesties naar de raad te komen. Mensen die anders misschien niet zo van zich laten horen, zouden zodoende meer bij hun buurt of het dorp als geheel betrokken kunnen worden.

Een motiemarkt lijkt op een gewone markt. Er staan kramen met burgers die een idee hebben voor de gemeente. Deelnemers vullen voorafgaand aan de motiemarkt een formulier in om het idee goed weer te geven, zodat de raadsleden zich alvast in het idee kunnen verdiepen. Uit dit formulier moet ook blijken hoe groot het draagvlak van het idee is. Wordt het bijvoorbeeld ingediend namens één of meer personen, een straat, vereniging, club wellicht? Het formulier dient uiterlijk twee weken voor de motiemarkt te worden ingeleverd bij de griffie van de gemeenteraad. De raadsleden (en steunfracties) lopen bij de motiemarkt langs de kramen. Het is op dat moment aan de burgers om de raadsleden te overtuigen van hun idee, terwijl de raadsleden in overweging nemen welke ideeën het waard zijn om in te brengen in de gemeenteraad. Als een raadslid overtuigd raakt van een idee, kan hij dat ‘adopteren’. Hij sluit dan samen met de initiatiefnemer van het idee een overeenkomst, waarbij initiatiefnemer en raadslid samen werken aan een motie. Wanneer meerdere raadsleden/fracties het idee willen adopteren is het aan de initiatiefnemer om te beslissen met welk raadslid/raadsleden hij of zij in zee wil. De motie zal later worden behandeld in een raadsvergadering waarin het onderwerp motiemarkt staat geagendeerd. De ideeën waar de meeste fracties zich achter scharen, worden als eerste behandeld. Er wordt gestemd over de ideeën totdat het besteedbaar budget op is. Mochten er dan nog ideeën over zijn, dan komen deze niet meer in aanmerking voor bespreking, maar de ervaring leert dat veel ideeën geen extra geld kosten. Voor de organisatie van de motiemarkt en de uitvoering van de aangenomen moties wordt een bedrag uitgetrokken van € 50.000,-. Jaarlijks zal worden bekeken of er nog een nieuwe motiemarkt moet komen.

Ruud Visser, fractievoorzitter (en enig raadslid) van BurgerBelang, vertelde donderdagavond dat hij onlangs nog op een motiemarkt in Lelystad was geweest. “Daar werd zo’n markt al voor de vijfde keer gehouden. Er kwamen liefst 47 ideeën binnen”, hoopte Visser de andere fracties met zich mee te krijgen. Dat laatste lukte zeer behoorlijk, het initiatiefvoorstel kreeg de steun van alle fracties op één na. De VVD vond het voorstel te gedetailleerd.