Afbeelding
NMFF

Challenge 3: Verlicht zuinig, kies voor dimmer of sensor

· leestijd 1 minuut Algemeen

FLEVOLAND – Natuur en Milieufederatie Flevoland (NMFF) daagt via ikdoemeejijook.nl inwoners uit om een jaar lang samen te werken om de Flevolandse voetdruk te verkleinen en daarmee energie en grondstoffen te besparen. Iedereen kan een stap zetten. 

Er zijn 48 challenges die gaan over 12 verschillende thema’s. Elke maand staat een ander thema centraal, en elke week is er een nieuwe challenge om aan mee te doen. Je hoeft ze niet alle 48 te doen. Aan één meedoen is al genoeg om samen met de andere deelnemers impact te kunnen maken aan één circulair Flevoland. 

Challenge van deze week:  Verlicht zuinig, kies voor dimmer of sensor

Een dimmer of sensor, waarom? 

Lampen zorgen voor ongeveer 15 procent van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Je kunt dus behoorlijk wat geld en energie besparen door te kiezen voor zuinig verlichten. Samen zetten we in deze challenge de lichtknop omlaag. Via een dimmer kun je bijvoorbeeld flink energie besparen. Ook via een applicatie kun je lichtjes op afstand dimmen. Of kies voor een sensor-schakelaar. Door middel van sensoren gaan de lampjes pas branden, wanneer het nodig is. Dat kan zowel binnenshuis als in de tuin. Voor de buitenverlichting is een timer handig, zodat de verlichting niet de hele dag of nacht aanstaat en energie gebruikt. Energie besparen is leuk, ook voor je portemonnee.

Impact challenge vorige week: 

Flevolanders namen vorige week deel aan de challenge om oude energie-onzuinige lampen in te wisselen voor een energiezuinige LED-lamp. Tientallen enthousiaste Flevolanders deden mee aan de challenge! In één week bespaarden zij daarmee 59 kWh, in één maand 257 kWh en op jaarbasis 3.080 kWh. Dat is 1.665 kg CO2. Stel je voor dat alle Flevolanders dat zouden doen, dan besparen we bijna 24 miljoen kWh en ruim 12 miljoen kg CO2! 

Ook meedoen? Meld je aan via: www.ikdoemeejijook.nl

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 12 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 14 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 14 uur geleden