Aanloophaven Zeewolde
Aanloophaven Zeewolde Jelle Stellingwerf

Winterworld 2.0: ijspret in de Aanloophaven

Algemeen

ZEEWOLDE — Het oostenwindje beet af en toe nog venijnig, maar verder was het een zaterdag om in te lijsten. Zonovergoten en met nagenoeg perfect ijs lag de Zeewolder aanloophaven er zo appetijtelijk bij dat menigeen vanaf de kades een schaatstochtje waagde, richting de weidsheid van het wijd. Kraakhelder en een strakblauwe lucht, geweldige vergezichten vanaf de belvedère en het uitkijktorentje, zo zie je het niet vaak.

“Prachtig hè?”, zei een voorbijganger. “Het is alweer elf jaar geleden dat de haven er zo bij lag. Ik weet het nog precies. Ik woon daar op de hoek, en praktisch voor de deur hebben we toen een baantje geveegd en een Koek en Zopie opgezet. Schitterend toch, dat we dit nu weer hebben! Gauw genieten, want na het weekend is het allemaal weer voorbij, als we de voorspellingen mogen geloven.” Hij wandelde verder, met een brede lach op z’n gezicht.

Snelle klapschaatsen, gekrabbel achter een stoel, een ‘ijszeiler’ op schaatsen, alles kwam voorbij. Stilaan werd het drukker, maar die verplichte anderhalve meter, die bleef overal zonder enig probleem mogelijk, al zou je bij al dat heerlijks bijna gaan vergeten dat het virus nog steeds onder ons is. Het was immers de reden dat de échte Winterworld dit jaar niet kon doorgaan. Geen Kerstmarkt, geen ijs op het Kerkplein deze winter, maar dít ijzige weekeinde was een cadeau dat veel vergoedde.

Bolhaven Zeewolde
IJszeilen: zo kan het ook.
Aanloophaven Zeewolde
Zicht vanaf de Havenkade
Via de Spuigracht naar de haven