Lisette Visser
Lisette Visser eigen foto

Lisette Visser: full time moeder en creatief

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — Dat uiteindelijk een Lelystedeling met de échte prijs ging strijken vond Lisette helemaal niet erg. De jaarlijkse Flevolandse gedichtenwedstrijd, uitgeschreven door Flevomeer Bibliotheek, kende naast de hoofdprijs nog een speciale prijs, namelijk die van de beste videopresentatie, en die was toch heus voor een inwoner van Zeewolde: Lisette Visser. “De hoofdprijs zou betekenen dat ik voor publiek zou moeten voordragen, en dat ligt me niet zo”, bekent Lisette. “Maar dit paste beter bij mij: lekker in m’n eigen tijd en ruimte een presentatie maken. Heel leuk dat ik die prijs gewonnen heb!”

Al van jongs af aan maakt Lisette gedichten. “Ja, als basisschoolleerling deed ik dat al, over van alles en nog wat. Bij vlagen staat het stil, en dan pak ik het weer op. Nu, in de aanloop naar dit moment, heeft het echt een hele tijd geduurd, maar dan is er opeens weer inspiratie, soms zelfs midden in de nacht.” Het gedicht waarvan ze de winnende presentatie maakte gaat over het zoeken naar jezelf dat in coronatijd zo lastig kan zijn, met name voor jongeren. “Chaos, als een kluwen wol. Mijn hoofd, dat zit te vol.” Maar als lichtpuntje wordt dan meegegeven dat het in je bubbel ook veilig kan voelen. Het eindigt met: “Geef mij dus maar mijn bubbel, waarin ik zitten kan. Dan ben ik lekker samen. Met m’n gedachten, dan.” De dichtregels worden in de presentatie geïllustreerd door simpele tekeningen die heel doeltreffend sfeer tekenen.

Met echtgenoot Arend en hun drie kinderen woont Lisette al weer een jaar of zes met heel veel plezier in Zeewolde. Toen de jongste op vierjarige leeftijd naar school ging dacht ze haar bezigheden, o.a. als pedagogisch medewerker met specialisme ‘begaafdheid’, weer te kunnen oppakken. “Toen werd me duidelijk dat het dan pas eigenlijk begint; ze hebben je hard nodig, en dat blijft nog wel even zo. Ook als straks de oudste naar de middelbare school gaat, dat zijn grote stappen voor een kind, en dan wil ik er voor ze zijn.” Ze is dus voorlopig full time moeder, en met het grootst mogelijke plezier. “Ik geef toe, het moet wel kunnen. Maar gelukkig kunnen we ons dat veroorloven.”

De creatieve inslag van Lisette steekt het hele gezin Visser aan. “O ja, dat doen we echt samen, en zeker in coronatijd is dat geweldig om te doen. We hebben laatst voor Coloriet in totaal 77 kerstkaartjes gemaakt. Even daarvoor kwam Omroep Flevoland over de vloer omdat we een Sint Maarten-parcours voor de kinderen hadden gemaakt. Zo leuk! En voor de meesters en juffen van ’t Kofschip, de school van onze kinderen, hebben we bedankkaartjes met zelfontworpen theezakjes gemaakt, als dank voor hun inzet in de lastige coronaperiode. Fondanttaarten maken, dat doen we ook.” Het lijkt vanzelf te komen, die creatieve buien. Kent het grenzen? “Oh, zeker wel! Kijk, het is geen moeten. Wordt het dat stilaan wel, dan voelt dat niet goed. Spontaan leuke dingen bedenken en doen, daar gaat het om.”