Afbeelding
ANP

Gedeeltelijke zonsverduistering te zien vandaag

Algemeen

ZEEWOLDE – De natuur dimt vandaag, donderdag 10 juni, even een klein beetje het licht. Die dag vindt namelijk tussen 11.19 uur en 13.31 uur een gedeeltelijke zonsverduistering, ook wel zoneclips genoemd, plaats. Echt donker zal het niet worden want het gaat dit keer om een kleine zoneclips, waarbij 17% van de zon op het hoogtepunt (12.23 uur) zal worden bedekt door de maan.

Als het goed is schijnt de zon volop donderdag en zal de eclips goed waarneembaar zijn. Vooral rond 12.23 uur, als de zon op zijn hoogst staat zal het eruit zien alsof er een ‘hapje’ uit de zon is genomen.

Veilig kijken 
Advies is om niet met het blote oog naar de zon te kijken, maar bescherm je ogen met een zgn. eclipsbril. Zonder deze filter kan de intensiteit van de zon de ogen schaden.

De zonsverduistering zal ook op een andere manier merkbaar kunnen zijn; tijdens het hoogtepunt zou een dipje kunnen worden waargenomen door de zonnepanelen.

De laatste eclips die in Nederland te zien was, was in 2015. Een zonsverduistering ontstaat als de zon, maan en aarde op een lijn met elkaar staan. Hierdoor dekt de maan de zon af en neemt ze een ‘hap’ uit de zon die naar het moment van het maximum toe steeds groter wordt.

Kijk op de site van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde voor meer informatie. Hier geven ze bijvoorbeeld een leuk alternatief om de zoneclips toch veilig te kunnen zien zonder beschermd filter.

https://www.knvws.nl/evenement/gedeeltelijke-zonsverduistering-10-juni/

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 10 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 12 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 12 uur geleden