Rob Smeets, Yvonne van Bruggen en Ruud Visser
Rob Smeets, Yvonne van Bruggen en Ruud Visser Zeewolde Actueel

‘Actief Zeewolde’ bundelt krachten van oppositiepartijen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Onder de naam ‘Actief Zeewolde’ nemen PvdA, Zeewolde Liberaal en BurgerBelang deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. De nieuwe beweging wil burgers en politiek binden met als doel ‘samen verder te bouwen aan Zeewolde’. Onder het motto ‘Samen Actief Vooruit’ wil Actief Zeewolde een sociale en ondernemende gemeenschap realiseren, die op een vooruitstrevende wijze wordt bestuurd: open én transparant, geloofwaardig én pragmatisch, maar bovenal ‘met hart voor Zeewolde’.

Aanspreekpunt van Actief Zeewolde de komende maanden is Rob Smeets, de huidige fractievoorzitter van Zeewolde Liberaal. “Door de krachten te bundelen ontstaat er in één klap een grote politieke groepering die vooruitstrevend en vernieuwend is en die oplossingen voor de vraagstukken waar de gemeente Zeewolde voor staat niet uit de weg gaat”, laat hij weten. “Actief Zeewolde bestaat uit constructieve mensen die vinden dat het anders kan en moet”, vult Yvonne van Bruggen, fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks, aan. “Actief opkomen voor de behoeften en belangen van de inwoners en ondernemers. Daarbij lessen trekken uit het verleden en pragmatisch en realistisch vooruit.” “We willen actief zijn voor bewoners, maar ook voor bedrijven”, aldus Ruud Visser, fractievoorzitter van de derde participant, BurgerBelang. “Er wordt steeds van ons gezegd dat woningbouw ons stokpaardje is en daar lopen we niet voor weg. Was er ooit sprake van woningkrapte, zeg maar rustig dat dat tegenwoordig woningnood is. Zeewolde krimpt momenteel, als je de arbeidsmigranten niet meerekent. Dat is toch raar? We zitten in het hart van Nederland en zouden een florerende gemeente moeten zijn. Met Actief Zeewolde willen we daar iets aan doen. Als je alleen bent, wordt je stem niet zo gauw gehoord, samen kunnen we veel meer bereiken.”

Met het ‘krachten bundelen’ denkt Actief Zeewolde veel meer in de melk te kunnen brokkelen. “We hebben momenteel acht fracties in de gemeenteraad”, rekent Smeets voor. “Ieder apart zijn we te klein. Als oppositiepartijen werken we al jaren goed samen. Ook D66 hoort daar eigenlijk bij, maar die partij mocht niet meedoen van haar hoofdbureau in Den Haag. Door samen te gaan, werken we de versplintering tegen. Samen hebben we momenteel vier zetels. Daarmee zouden we gelijk de tweede partij van Zeewolde zijn.” Ideeën zijn er reeds voldoende, maar Smeets benadrukt dat niets ‘in beton gegoten’ is. “Er moeten voldoende huur- en koopwoningen komen, waarbij er ook best aan het G-gebied mag worden gedacht. We willen een zogenoemde doe-democratie, inwoners moeten zich gehoord voelen en volop de gelegenheid krijgen mee te denken, we willen het schoolzwemmen terug en Zeewolde is toe aan een echte trekker. Met ‘Seaewald Sciende Center’ zouden we een educatieve, toeristische attractie kunnen realiseren.” Smeets vindt het belangrijk dat er volgend jaar maart ‘iets te kiezen valt’. Hij wil Actief Zeewolde vooral onderscheidend te laten zijn van die andere lokale partij, Leefbaar Zeewolde. “Het is meer het actieve tegenover passieve. Leefbaar wil ons dorp in veel gevallen laten zoals het is. Wij willen juist dat er ontwikkeling blijft.” Dit alles wil niet zeggen dat Smeets Leefbaar Zeewolde nu reeds uitsluit van samenwerking. “In de politiek blijft het zaak met elkaar te praten en dan zijn er soms compromissen nodig om iets tot stand te brengen.”

Dat GroenLinks nog niet meedoet, komt volgens Van Bruggen doordat ‘menskracht momenteel ontbreekt’. “Maar ook daar is men blij met de samenwerking”, licht ze toe. “Ik ben blij dat wij van ons hoofdbestuur en onze leden al wel groen licht hebben.” Voor meer informatie: www.actiefzeewolde.nl.

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56