Afbeelding
©NVWA

Opnieuw vogelgriep in Zeewolde

Algemeen

ZEEWOLDE – Opnieuw is er in Zeewolde vogelgriep vastgesteld. Ditmaal bij een vleeseendenbedrijf aan de Dodaarsweg. Dat meldt het NVWA vanmorgen. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep (H5). Om verspreiding van het virus te voorkomen wordt het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. Het gaat om circa 10.000 dieren. Naar aanleiding van de recente besmettingen vraagt minister Schouten de deskundigengroep dierziekten om een nieuwe risicobeoordeling.

Pluimveebedrijven rond het getroffen bedrijf worden door het NVWA bezocht. Het dichtstbijzijnde pluimveebedrijf stond al leeg. Verder weg, in een straal van drie kilometer liggen nog vier pluimveebedrijven, waarvan er twee al leegstonden. De overige twee worden bemonsterd op vogelgriep. Er liggen 14 andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom de besmette locatie.

Er geldt per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven in een zone van 10 kilometer rond het nieuwe besmette bedrijf. Dit heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied.

Lees het hele bericht op: www.rijksoverheid.nl