Locatie waar de Hyperscale Datacenter moet gaan komen
Locatie waar de Hyperscale Datacenter moet gaan komen Zeewolde Actueel

Burgercoöperatie Land van Ons wil met kopen ‘datacentergrond’ gemeente een alternatief bieden

Algemeen

ZEEWOLDE – Land van Ons, een burgercoöperatie die met het opkopen van landbouwgrond wil bijdragen aan herstel van landschap en biodiversiteit, biedt het college van B en W via een open brief aan om de voor Meta bedoelde landbouwgrond te kopen. De burgercoöperatie  vindt dat ‘door het megagrote datacenter uitstekende grond aan de landbouw onttrokken’. 

“We denken dat dit alternatief, dat bijdraagt aan een voor de toekomstig generatie leefbaar en beleefbaar Nederland, wel op maatschappelijke steun kan rekenen om dit met elkaar mogelijk te maken”, laat voorzitter van Land van Ons, F. Remerie namens het bestuur weten.

Het plan omvat de aankoop van de 166 ha landbouwgrond. “Gezien de zeer forse investering die hiermee is gemoeid, we denken aan zo’n 20 miljoen, realiseren we ons dat we daarmee als Land van Ons een grote broek aantrekken”, aldus de voorzitter. “Maar dat doen we samen met 15.000 leden van onze burgercoöperatie en al die andere honderdduizenden Nederlanders die hier achter staan.”

Het doel van Land van Ons is om de grond efficiënt in te richten ‘met oog voor de natuur en landschap en verbinding naar de maatschappij’.
“Een maatschappij waarin we met elkaar samen werken aan een land dat we met een gerust hart achterlaten aan onze kleinkinderen.” Volgens de voorzitter is het een andere manier van “Zeewolde op de kaart zetten”. “Een manier waarmee u echt een visie kan laten zien op de toekomst van ons land en een voorbeeldrol kunt vervullen.”

Het bestuur van Land van Ons heeft het college gevraagd om het door hun aangedragen alternatief in te brengen in het gesprek met de gemeenteraad.