Afbeelding
Motie Grinwis

ChristenUnie in Tweede Kamer wil dat de regering de bouw van datacenter tegenhoudt

Politiek

ZEEWOLDE - Kamerlid van ChristenUnie, Pieter Grinwis, heeft donderdag een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht geen grond van het Rijksvastgoedbedrijf te verkopen ten behoeve van hyperscale datacenters waaronder het datacenter van Meta in Zeewolde.

“Sowieso zolang er nog geen landelijke visie op en afwegingskader voor de vestiging van hyperscale datacenters is opgesteld en deze in de Kamer is behandeld”, aldus Grinwis.

Meta , voorheen Facebook, wil voor de vestiging van een datacenter in Zeewolde nog 80 ha grond aankopen. Deze grond is van het Rijksvastgoedbedrijf. De andere helft was al via de gemeente in eigendom gekomen van Polder Networks, de codenaam die Meta/Facebook tot voor kort hanteerde voor het datacenterproject in Zeewolde.

Grinwis voert in zijn motie aan dat ‘het hier gaat om kwalitatief hoogwaardige landbouwgrond en dat verkoop hiervan ten behoeve van een datacenter tegen het staande beleid van het Rijksvastgoedbedrijf in gaat.’ “Wat mij betreft maken we een pas op de plaats en werken we eerst aan een nationale visie op deze ontwikkeling’’, licht Grinwis in een persbericht toe.