Susan Schaap
Susan Schaap Zeewolde Actueel

Meeste insprekers vegen vloer aan met komst datacenter

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Het conceptraadsvoorstel ‘Ruimtelijk kader Trekkersveld IV’ zorgde bij de commissievergadering Bestuur, Ruimte en Samenleving op woensdag 1 december voor maar liefst tien insprekers. Dat kwam uiteraard door de vraag of een hyperscale datacenter op het grondgebied van Zeewolde mogelijk moest worden gemaakt. Alle insprekers waren hier zeer duidelijk over.

‘Inwoner, ondernemer en belanghebbende’ Sipke Veenstra vond dat het datacenter niet paste ‘bij de schaal van Zeewolde’. “Zeewolde krijgt geen geld, geen werk en ook geen warmte”, schamperde hij. “Er wordt een enorme aanslag gepleegd op het polderlandschap, het stroomverbruik is gigantisch en we lopen grote klimaat- en milieurisico’s.” “De miljoeneninvestering zal het aanzien van het dorp drastisch veranderen”, was de mening van Susan Schaap van de Stichting Datatruc Zeewolde. Ze noemde het ‘te ridicuul voor woorden dat er gelobbyd wordt om meer boeren naar Flevoland te dirigeren en er in dezelfde adem vier weg te sturen’. “Weg is het landschap in één generatie. Die erfenis laat u achter voor onze kinderen en kleinkinderen. Hoe legt u dat uit aan uw kiezers?” “Het is niks milieu, niks lokaal belang en niks klimaatdoelstellingen”, vond inspreker de heer Smit. “Laten ze maar naar elders gaan. Dan kunnen we zeggen dat de victorie van de afwijzing bij Zeewolde begon.” Sieger van Klaarbergen zei ‘tien ernstige bezwaren’ te hebben tegen de komst van het datacenter. Hij noemde er drie: het creëren van werk waarvoor er nu al niemand te vinden is, mateloosheid en energieverkwisting. De (in)spreker wenste de gemeenteraad ‘dualistische moed’ om ‘tegen in het college in te gaan’. Marcel Oosterbos, ex-burgerraadslid van PvdA/GroenLinks, had nog een appeltje te schillen met de gemeentelijke politiek. “U heeft bijna twee jaar lang in beslotenheid over het datacenter vergaderd en dat heeft schade gedaan aan mijn vertrouwen in de politiek en het bestuur van Zeewolde”, stelde hij klip en klaar. “U heeft nagelaten om uw eigen tegenspraak te organiseren en dat is een klassieke fout.”

Jaap Groen noemde zich ‘een bezorgde inwoner’. “Als dit proces wordt doorgezet, krijgen we de komende dertig jaar enorme spijt”, waarschuwde hij. “Dat Zeewolde hierover op gemeentelijk niveau mag beslissen, is absurd. Deze discussie hoort thuis in de Tweede Kamer.” Jeltsje Hanje begreep niet waarom het college zo graag in de ‘Champions League’ wilde spelen, zoals wethouder Egge Jan de Jonge ooit had gezegd. “Bij voetbal krijg je altijd een herkansing, hier moet het meteen goed gaan en kun je niet terug”, gaf ze de commissie mee. Volgens Hanje was het datacenter ‘een te grote stap voor Zeewolde’. “Stel het besluit tot na de verkiezingen uit, dan hebben de inwoners zelf ook nog een stem.” De gepensioneerde Kees van den Broek zei ‘positief maar kritisch’ tegenover de vestiging van Meta te staan. “ICT is essentieel voor de samenleving. Een verkeersknooppunt vinden we heel normaal, waarom doen we hier dan zo moeilijk over?” Van den Broek noemde computers ‘aanjagers van toekomstige energietransitie’ en dacht dat het datacenter op die wijze ook energiebesparend zou kunnen zijn. “En anders gaan ze naar Rusland, Noord-Korea of China, gelukkig hebben we hier wel strenge regels.” Inspreker Van Stee noemde Meta ‘een wolf in schaapskleren’. Daarbij hekelde hij de ‘grootheidswaanzin’ van het college. “Waarom is er geen draagvlakonderzoek gedaan onder de bevolking? Bij de eerste de beste handtekening heeft de gemeente meteen al haar ziel en zaligheid verkocht.” Jan Houtman ten slotte vond dat de raadscommissie de voordelen van restwarmte niet moest overschatten. “Stel dat we er over tien jaar gebruik van kunnen maken. Tegen die tijd heeft iedereen een warmtepomp, elektrische vloerverwarming of waterverwarming. Dan zitten we ineens met een overschot aan restwarmte, omdat er geen afnemers voor zijn.”