ontwerpschets datacenter
ontwerpschets datacenter Gemeente Zeewolde

College Zeewolde zet de deur open voor datacenter

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE - Het college heeft op donderdag 18 november jl. een positief besluit genomen over uitbreiding bestemmingsplanprocedure Trekkersveld 4. “Dit betekent dat de ontwerpplannen zijn goedgekeurd door het college en ter besluitvorming kunnen worden aangeboden aan de gemeenteraad. Door deze plannen wordt de komst van een datacenter op Trekkersveld 4 mogelijk”, meldt het college in een persbericht. 

Het gaat om uitbreiding van het industrieterrein Trekkersveld met 201 hectare. Van deze 201 hectare zijn 35 hectare bestemd voor het businesspark en 166 hectare voor het datapark.

Wethouder Egge Jan de Jonge, projectwethouder datacenter, vertelt: “In het najaar van 2019 kwam het verzoek bij ons binnen om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor vestiging van een datacenter in Zeewolde. Dit hebben we voorgelegd aan het college en de raad. Unaniem is toen ingestemd met medewerking aan dit plan, de raad gaf wel aan dat er aan een aantal voorwaarden voldaan moest worden. Met deze voorwaarden zijn we aan de slag gegaan.”

166 mensen hebben een zienswijze ingediend
Begin maart 2021 konden inwoners een zienswijze op de plannen indienen. Dat is door 166 mensen gedaan. In de zienswijzen werden vooral vragen gesteld over het water- en energiegebruik en over de landschappelijke inpassing van het datacenter. Wim van der Es, portefeuillehouder ruimtelijke ordening: “We vinden het belangrijk dat de mensen die een zienswijze hebben ingediend, nu eerst een antwoord krijgen. Dat gebeurt via een brief, die ze vandaag of morgen in de bus krijgen. We zijn blij dat veel inwoners met ons meedenken. Door de zienswijzen wordt voor ons ook duidelijk welke vragen en zorgen er zijn en op welk gebied we meer moeten uitleggen. Dat doen we in de zienswijzenota.“

Stukken vanaf 19 november openbaar
De stukken zijn vanaf vrijdag 19 november voor iedereen in te zien op www.zeewolde.nl/datapark. Het gaat naast het bestemmingsplan ook om een beeldkwaliteitsplan, de milieu effect rapportage (MER), een parapluherziening aanpassing geluidszone, een lijst met aanpassingen en de nota van zienswijzen. In deze laatste staan 165 ingediende zienswijzen (1 zienswijze is ingetrokken) en de reactie op de in de zienswijzen gemaakte opmerkingen en gestelde vragen.

De gemeenteraad neemt op 16 december een besluit
Op donderdag 25 november is er een raadsinformatieavond over de plannen voor het nieuwe business- en datapark. Op woensdag 1 december is er een vergadering van de commissie Bestuur, Ruimte en Samenleving waar de stukken van Trekkersveld 4 op de agenda staan. De gemeenteraad neemt op donderdag 16 december een besluit over de plannen en daarmee over de mogelijke komst van het datacenter naar Zeewolde. Op 1 en 16 december is er een mogelijkheid om in te spreken. Alle bijeenkomsten zijn openbaar en live te volgen via de Lokale Omroep Zeewolde.