Afbeelding
Zeewolde Actueel

Extra raadsvergadering over komst datacenter opmaat naar het echte debat

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Het aanwezige publiek had wellicht gehoopt dat er wat meer duidelijkheid zou komen over de eventuele komst van een datacenter naar Trekkersveld 4, er werd donderdagavond 2 september in een extra raadsvergadering in The Lux meer gepraat over datacenters in het algemeen. En er werd ook heel veel (nog) niet gezegd. Dat zal voor het eerst gebeuren tijdens een vergadering van de raadscommissie Bestuur, Ruimte en Samenleving op donderdag 14 oktober a.s. Op donderdag 4 november moet er vervolgens een besluit worden genomen.

Insprekers

Er waren donderdagavond drie insprekers in The Lux en die waren elk voor zich heel duidelijk: een megagroot datacenter naar Zeewolde halen dient buiten de anonieme exploitant geen enkel belang. Sipke Veenstra, sinds 1975 ‘terreininrichter’ in de Flevopolder, zei niet tegen de komst van een datacenter te zijn, ‘maar dan wel passend bij de schaal van Zeewolde met uniforme uitgiftevoorwaarden’. “De geldhonger om de gemeentelijke begroting te stabiliseren rechtvaardigt in geen enkel opzicht de aanslag op het polderlandschap, de enorme waterbehoefte van 2,5 miljoen m3, het enorme stroomverbruik van 1.380 MWh, alle niet berekende risico’s, de geringe werkgelegenheid, 1.350 ha extra zonnepanelen en 500-1.500 extra windmolens”, aldus de plaatselijke ondernemer.

Susan Schaap, voorzitter van de Stichting DataTruc Zeewolde, noemde de mogelijk komst van een datacenter ‘XXL’ ‘onbegrijpelijk, onverteerbaar en niet te verantwoorden’. Bovendien hekelde zij het besluit van de gemeente dat wethouders, raadsleden en ambtenaren een jaar lang in het openbaar niet over het onderwerp mochten praten. Inspreker Heida ten slotte sprak van een ‘onzalig’ en zelfs ‘verschrikkelijk plan’. Hij raadde de voorstanders van het datacenter aan eens naar Arjen Lubach te kijken.

Rentmeesterschap

De extra raadsvergadering was geïnitieerd door de raadsfracties van de ChristenUnie en Zeewolde Liberaal. Voor de CU-fractie was er echt sprake van een principiële kwestie. Een mega datacenter in Zeewolde zou volgens woordvoerder Erik van de Beld in het geheel niet stroken met het begrip ‘rentmeesterschap’. “Op deze manier willen wij de aarde niet doorgeven aan de volgende generatie”, betoogde hij. Een datacenter zou evenmin samengaan met ‘kernwaarden’ van Zeewolde, als rust, ruimte, recreatie, openheid, duurzaamheid en dorps karakter. “En werkgelegenheid is misschien geen directe kernwaarde, maar we moeten niet overschatten hoeveel het ons in dat opzicht oplevert”, hield hij de andere fracties voor. “En als we nu ja zeggen, is er dan nog wel een weg terug?”

Maand te vroeg

Rob Smeets (Zeewolde Liberaal) legde uit waarom zijn fractie de aanvraag voor de extra vergadering had ondersteund. “De raad heeft niets te verbergen en ik evenmin”, liet hij weten. Smeets zei eerst alle info binnen te willen hebben en een overhaaste beslissing met betrekking tot de komst van het datacenter niet aan te bevelen. Net als Smeets liet geen van de overige fractiewoordvoerders het achterste van zijn of haar tong zien. De een vond dat de procedure tot nu toe ‘niet de schoonheidsprijs verdiende’, de ander dat het college tot nu slechts dat had gedaan ‘wat met de raad was afgesproken’. “We zijn nu alleen nog een maand te vroeg”, meende Ben Sonneveld (Leefbaar Zeewolde). “Er ontbreken nog cruciale stukken en we hebben ook nog niet de laatste versie van de MER binnen. In oktober gaan we het er met elkaar over hebben.” Voor Van de Beld (CU) had de discussie liever al eerder gemogen. “We hebben het niet over de bouw van een nieuwe supermarkt”, sprak hij fijntjes. Zo werd het uiteindelijk een raadsvergadering waar misschien nog wel een kop aanzat, maar waar de staart aan ontbrak. Burgemeester Gerrit Jan Gorter deed nog een poging tot dat laatste, door aan te geven dat er ‘voldoende aanknopingspunten’ naar boven waren gekomen voor het ‘echte’ debat in oktober.

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56