ontwerpschets datacenter
ontwerpschets datacenter Gemeente Zeewolde

MER-Commissie: milieugevolgen datacenter Zeewolde bijna compleet in beeld

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE - Het aangevulde milieueffectrapport voor de komst van een nieuw groot datacenter bij Zeewolde is bijna compleet. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies aan de gemeente Zeewolde en provincie Flevoland over de inhoud van dit aangevulde rapport. De commissie meldde eind april dat het rapport niet compleet was

Onder de naam Polder Networks B.V. wil een tot op heden nog onbekende opdrachtgever op het nieuw aan te leggen bedrijventerrein Trekkersveld IV een ‘Hyperscale’ datacenter bouwen. Het datacenter komt op een terrein van 166 hectare en wordt het grootste van Nederland. Zowel de gemeente Zeewolde als de provincie Flevoland moeten over de komst een besluit nemen. In een milieueffectrapport zijn de mogelijke gevolgen voor de omgeving onderzocht.

Het rapport is aangevuld na een eerder advies van de Commissie. “Het beschrijft op bijna alle punten voldoende de milieueffecten van de komst van het bedrijventerrein met het datacenter. Alleen de mogelijke gevolgen van extra (bouw)verkeer voor het natuurgebied de Veluwe zijn nog niet goed onderzocht”, zegt de Commissie. Ze adviseert om dit voorafgaand aan het besluit over de komst van het datacenter te onderzoeken.

Aanbevelingen
Daarnaast komt de Commissie met enkele aanbevelingen. “Het in het rapport meest in het oog springende is dat er een ambitie is om zelf elektriciteit op te wekken, namelijk ruim 10% van de maximaal mogelijke opbrengst. Wij raden de gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland aan om deze ambitie omhoog bij te stellen”, aldus de Commissie. “En verminder daarmee zoveel mogelijk de ruimte die elders in Nederland nodig is om te voldoen aan de grote energievraag van het datacenter.”

De Commissie adviseert de provincie en gemeente om het rapport eerst aan te laten vullen en pas daarna een besluit te nemen. De twee overheden hebben laten weten dit advies op te volgen en laten het rapport na aanpassing opnieuw door de Commissie beoordelen.

Lees hier het volledige advies.